eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hatalmas mennyiségű olajat és gázt rejt az Északi-sarkkör

Az Északi-sarkkör 21 milliárd hordó földgázt és 90 milliárd hordó olajat rejt - utóbbi megfelel a jelenleg ismert teljes orosz olajkészletnek - a becslést az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) tette közzé.

Hatalmas olaj- és gázkészleteket rejt az Északi-sarkkör, a kitermelési terveket azonban élesen ellenzik a környezetvédők, akik amiatt aggódnak, milyen hatással lenne ez a sarkköri állatvilágra.

A térségben találhatóak a USGS szerint a világ még fel nem tárt, de technikailag kinyerhető olaj- és gázkészleteinek mintegy ötödét rejti: az olaj 13 százalékát, a gáz 30 százalékát és a folyékony földgáz 20 százalékát.

A fel nem tárt gáz és olajkészletek 84 százaléka a tengerben található, de ennek egy része elég közel van szárazföldi területekhez, így nemzeti fennhatóság alá tartozhatnak. Az olaj nagy része Alaszka partjainál, illetve az orosz partok mentén rejtőzik.

Az olajkészletek főként három geológiai terület: a Nyugat-szibériai-alföld, a Barents-medence keleti része, és Alaszka sarkköri területein találhatók.

A kitermelés mellet szólnak az energiahordozó-árak; bár az olaj hordónkénti ára az utóbbi napokban 125 dollárra csökkent, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy újabb emelkedés várható.

George W. Bush amerikai elnök már sürgeti a törvényhozást, hogy oldja fel a parti vizekben 27 éve hozott kitermelési tilalmat. A sarkkör olaj- és gázkincsének a kitermelése ráadásul egyre könnyebb és olcsóbb lehet a jégmezők gyors olvadása következtében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×