eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

APEH: Uzsora és ismeretelen külföldi kölcsön a sláger

100 millió forint idegenektől, uzsorából szerzett vagyon - ezek a slágerek a mostani vagyonosodási vizsgálatoknál - mondta az APEH elnöke az InfoRádiónak. Szikora János hozzátette: bár nagy a szóródás, a vizsgálatok többsége indokolt, amit az is mutat, hogy az egy ügyre jutó átlagos adókülönbözet összege a tavalyi 5,6 millióról 9,4 millió forintra nőtt.

Az APEH az első félévben 3706 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be, és 3315 van folyamatban - mondta az InfoRádiónak az adóhatóság elnöke, aki hozzátette: az idén befejezett vizsgálatoknál a tavalyihoz képest magasabb a megállapított adóhiány.

Míg 2007-ben az egy ügyre jutó átlagos adókülönbözet összege 5,6 millió forint volt, addig idén ez 9,4 millió forintra nőtt - mondta Szikora János.

Az adóhivatal vezetője elmondta azt is: a vagyonosodási vizsgálatoknál azt nézik, hogy az illető milyen vagyont szerzett az elmúlt 5 évben, és ebben az időszakban vannak-e olyan pénzösszegei, amiknek forrását nem tudja megjelölni.

Az igazolni nem tudott vagyont többnyire százmilliót érő ingatlanok és több tízmilliós gépkocsik teszik ki, de vállalkozásoknál gyakran előfordul, hogy az illető saját zsebből segíti ki vállalkozását, de ennek nincs meg az adózott forrása.

Szikora János kiemelte azokat az eseteket is, amikor egyes adózok olyan több tíz- vagy százmilliós kölcsönökre hivatkoznak, amit bevallásuk szerint külföldi, általuk ismeretlen személytől kaptak.

Az adóhivatal vizsgál olyan adózókat is, akik ugyan az APEH által nem bizonyítható módon, de nagy valószínűség szerint uzsorakölcsönből szerezték vagyonukat. Ez most a "slágerkérdés" az APEH-nál - fogalmazott Szikora János.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×