eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ötven éve nem látott beruházás a csepeli Szabadkikötőben

Három milliárd forintos infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre, jórészt uniós forrásból a csepeli Szabadkikötőben. A MAHART-Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az úgynevezett Ro-Ro terminál megépítésével lehetőség lesz arra, hogy a közútnál és a vasútnál környezetbarátabb vízi szállítás előtérbe kerülhessen.

Most körülbelül három milliárd forint értékben folyik két beruházás uniós források bevonásával a csepeli Szabadkikötőben - mondta el az InfoRádiónak Belán Gábor, a MAHART-Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: mindkettő egy olyan rendszer kiépítésének része, ami több közlekedési vonal csatlakozását segíti elő, így például a vízét, a közútét és a vasútét.

Elmondása szerint az egyik egy úgynevezett Ro-Ro terminál. Ez azt jelenti, hogy például hajón odahoznak gépkocsikat, azok a saját kerekükön gördülnek a partra és folytatják útjukat. Vagy a vasúton oda szállított konténereket át lehet emelni a hajókra.

Ezek környezetkímélő beruházások, amelyekkel lehetőség nyílik arra, hogy ami idáig környezetszennyező módon szállítottak, azt a sokkal környezetbarátabb vízi utakra tereljék át - jelentette ki a vezérigazgató, aki szerint így kiválthatjuk a közutat.

A kikötőben ilyen mértékű beruházás nem volt ötven éve - emlékeztetett Belán Gábor. Ettől kezdve több ország is gondolkodhat azon, hogy rajtunk keresztül bonyolítja le egyes üzleteit, hisz van egy olyan lehetőség, ami eddig nem állt rendelkezésre - tette hozzá mindehhez a Szabadkikötő vezérigazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×