eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megjósolhatatlan, meddig esik tovább az olaj ára

Folyamatosan csökken a kőolaj világpiaci ára, bár korántsem olyan meredeken, mint azt korábban jósolták. A Cashline elemzője az év végére 100 dollár körüli szintre csökkenhet az olajár. Sarkadi-Szabó Kornél ugyanakkor megjegyzte, ilyenkor hirtelen vonul ki a piacról a forró tőke, ami megjósolhatatlan folyamatokhoz vezethet.

Lassan csökkennek az olaj jegyzésárai a nemzetközi piacon. Az elmúlt fél évben megosztotta a piacot a kérdés, hogy az olajár-emelkedés megalapozott vagy csupán lufiról van szó - mondta a jelenségről Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline elemzője. Én a második csoportba tartoztam - tette hozzá.

Az olaj árának emelkedéséhez kellettek olyan alapvető tényezők, amelyek segítették belelkesülni a szereplőket, és így gyorsult fel a folyamat - fejtette ki az elemző, aki szerint ennek a korszaknak már a végét látjuk. Egyre több forrótőke áramlik ki az olajpiacról, ennek köszönhető az olajárfolyam esése - jegyezte meg.

Elmondta, hogy most mindenki egyszerre akar kimenni az ajtón, és ilyenkor hirtelen, pár nap alatt leesik az adott termék ára. Sarkadi-Szabó Kornél úgy vélte, a hirtelen távozás megjósolhatatlan árfolyamesést vetít előre.

Szerintem rövid távon, év végéig 100 dollár alá zuhanhat az olajár - vélekedett. A Cashline munkatársa úgy látja, mivel lufiképződmény volt a magas ár, ezért nehéz szakaszokat megállapítani a visszazuhanásban. Habár - tette hozzá - nyilván nem esik vissza az ár a 2000-ben tapasztalt 20-30 dolláros szintekig.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×