eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Életbe lép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvény

Szeptember elsejétől lép életbe a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: a törvény uniós irányelvet vesz át, és pontosítja a hatóságok hatáskörét. Hozzátette: téves az a sajtóban megjelent értelmezés, hogy ez a szabályozás csökkentené a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörét.

2008. szeptember elsején lép hatályba a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. Ez az Európai Unió úgynevezett UCP-irányelvét veszi át.

Ez pontosítja a fogyasztóvédelemmel foglalkozó hatóságok mandátumát, másrészt a pénzügyi felügyelet kapcsán módosítja a felügyeleti törvényt, ettől fogva a felügyeletnek hatósági eljárási jogosítványa lesz egyedi fogyasztóvédelmi panaszok vonatkozásában is - fejtette ki az InfoRádiónak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Azaz a felügyelet ugyanolyan vizsgálatokat, intézkedéseket, határozatokat hozhat, immár egyedi panaszügyekben is, mint amilyet a korábbiakban mondjuk egy bankvizsgálat kapcsán megjelentetett a vizsgálat előtt - mondta el a szóvivő. Hozzátette: az alapvető feladatok persze nem változnak meg.

Annyiban viszont kibővülnek - jegyezte meg -, hogy az egyedi ügyekben, akár pénzügyi területen megtett panaszok témájában általánosságban a PSZÁF jár el, ha azonban akár pénzügyi vonatkozásban ez a bejelentés a versenyre vonatkozik, a lakosság egy csoportjára vagy egészére értendő, ideértve például a reklámot is, akkor ennek kivizsgálása a Gazdasági Versenyhivatal feladata.

Binder István kijelentette, szó sincs arról, hogy a szeptember elsején életbe lépő új szabályozás akár banki lobbitevékenység, vagy akármilyen hazai indíttatás nyomán indult volna útjára. Újra leszögezte, hogy a törvény az említett uniós direktíva átvételét szolgálja. A Gazdasági Versenyhivatal nem vonul ki a banki vagy más pénzügyi szolgáltatói területről - erősítette meg a PSZÁF szóvivője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×