eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Vissza fogjuk sírni a 130 dolláros olajárat"

A kitermelés szinten tartása és az egyre növekvő kereslet soha nem látott magasságokba emelte a nyersolaj és az üzemanyagok árát világszerte. A helyzet azonban ennél már csak rosszabb lesz, eljön majd az az idő, amikor visszasírjuk a 130 dolláros hordónkénti olajárat - kongatták meg a vészharangot szakértők.

Az összes könnyen és olcsón kitermelhető olajmezőt felfedezték már, a kereslet azonban folyamatosan nő - a helyzet tehát hamarosan olyan súlyos lesz, amilyent ma még el sem tudunk képzelni - figyelmeztetett egy minapi konferencián Robert L. Hirsch amerikai olajszakértő.

Az olaj árát a kereslet növekedése mellett folyamatosan viszi felfelé a gyenge dollár, a piaci spekuláció és az olyan geopolitikai események, például a lázongások, belpolitikai konfliktusok Nigériában és több más olajtermelő országban.

Közben a termelők egyre kevésbé képesek kielégíteni az igényeket, így tartósan a jelenlegi szinten lévő kínálatra kell felkészülni - figyelmeztetett Fatih Birol, a párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is, aki azok közé tartozik, akik úgy gondolják: nem fedezhető fel több olyan mező, ahonnan könnyű és viszonylag olcsó kitermelni az olajat.

"Nagyon aggódunk a további kitermelés miatt, és félünk attól, hogy igen nehéz idők jönnek" - hangsúlyozta Birol, aki munkatársaival feltérképezte a világ olajtartalékait, a befektetéseket és a termelést, a jelentését pedig novemberben hozza nyilvánosságra. Ez lesz majd az igazi fekete leves.

Az IEA becslése szerint öt év múlva a kereslet meghaladja majd a napi 94 millió hordót - és folyamatosan nő tovább, elsősorban a kínai és az indiai gazdaság rohamos fejlődése következtében.

Az optimista variáció

A kínálat azonban jelenleg mindössze 82-86 millió hordó, de még a legoptimistább ágazati vezetők sem hiszik, hogy lépést tudnak tartani a kereslettel anélkül, hogy hatalmas összegeket ne fektetnének be olyan, jelenleg nem gazdaságosnak tartott projektekbe, mint a kanadai olajhomok vagy az amerikai olajpala kitermelése. Ezekből azonban az eddiginél nehezebb, drágább - és a környezetet jobban károsító az olaj kinyerése.

Mások viszont úgy vélik, hogy egyelőre nem kell tartani attól, hogy a kitermelés nem győzi az iramot a fogyasztással. A massachusettsi Cambridge Energy Research Associates igazgatója, Peter Jackson arra emlékeztet, hogy még mindig találnak jelentős tartalékot rejtő mezőket, ráadásul a technológia is állandóan fejlődik, így kitermelhetővé válik a nehezen hozzáférhető olaj is.

Példaként a kaliforniai Kern River olajmezőt hozta fel, amely 108 éve működik, és már évek óta a teljes kimerüléséről beszélnek - közben pedig felszínre hozták a kétmilliárdadik hordó olajat, a kitermelés pedig változatlanul folyik, hála a technológiai fejlesztésnek.

Jackson következtetése: fölösleges pánikba esni! Szerint a kínálat legalább 2020-ig fedezni tudja a keresletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×