eur:
388.42
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A forint erősödésének egyszerre van kedvező és kedvezőtlen hatása

Az inflációs célról nagyon egyformán gondolkodik a kormány és a jegybank - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a jegybankelnökkel és vállalkozásokkal, gazdasági érdekképviseletekkel folyatatott megbeszélést követően pénteken.

Az inflációs céllal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott : "a nagyságrend, az irány adott, felülvizsgálatára nincs szükség".

Szavai szerint az inflációs célt úgy kell kitűzni, hogy középtávon közelítsen az EKB 2 százalékos inflációs céljához, attól valamennyi eltérés természetesen megengedhető; eddig ez 1 százalék volt.

Az MNB-t is meglepte a forint erősödésének mértéke az elmúlt időszakban - mondta Simor András jegybankelnök pénteken Gyurcsány Ferenc kormányfővel és gazdasági érdekképviseletek, vállalkozások képviselőivel folytatott megbeszélést követően.

Gyurcsány Ferenc azt emelte ki, hogy a forint erősödésének egyszerre van kedvező és kedvezőtlen hatása: mérsékli az inflációt, de rontja több vállalkozás versenyképességét.

A hatásokat nem hetek, hanem hosszabb időszak alapján kell elemezni, ez a munka folyik; minden szereplő, a jegybank is érti, hogy milyen felelőssége van ebben a folyamatban - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×