eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Csökkenhetnek az élelmiszerárak

Az élelmiszerárak csökkenése várható - mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a húsipari termékek áránál indokolt lenne további drágulás.

Az élelmiszerek nem drágulnak, sőt a további hónapokban inkább árcsökkenés várható. Mindezt a jó termés teszi lehetővé - mondta az InfoRádióban Raskó György agrárközgazdász.

A gabona ára már nagyjából 30 százalékkal mérséklődött az elmúlt időszakban, a folyamat pedig folytatódhat. Mindez maga után vonja a liszt árának csökkenését is. Ugyanígy olcsóbb lehet a zöldség és a gyümölcs ára is.

Raskó György hozzátette: a hús árának emelkedése a folyamatok ellenére indokolt lenne, hiszen a hazai tenyésztők még mindig veszteséggel termelnek. Ha pedig tovább erősödik a forint, az import termékek ára tovább csökkenhet, így kiszoríthatják a hazait.

Megoldás a termelőknek

Raskó György szerint a termelők számára megoldást jelentene az országos értékesítési érdekképviseletek megszervezése. Az agrárközgazdász elmondta: Magyarországon, az EU több államától eltérően lánckereskedelem van, így a gyümölcs a termelőtől többszörös áttételen keresztül jut el a fogyasztóig, ezért drága lesz.

A többi mellett Spanyolországban, Hollandiában, Ausztriában vagy Olaszországban a termelők saját értékesítési szövetségeiken keresztül adják el termékeiket, így az árrés jelentős része náluk köt ki.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×