eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Befellegzett a megtévesztő repülőjegy-áraknak?

Év végétől, vagy a jövő év elejétől megszűnhetnek az Európai Unióban az 1 eurós repülőjegyárak, az Európai Parlament ugyanis második olvasatban is elfogadta azt a rendelettervezetet, ami előírná az uniós légitársaságoknak, hogy a reklámokban feltüntetett ár már tartalmazza az összes járulékos költséget.

Egy lépéssel közelebb került az Európai Unió ahhoz, hogy a közösség területén működő légitársaságok ne tüntethessenek fel megtévesztő árakat a repülőutak reklámozásakor. Az Európai Parlament második olvasatban is elfogadta az erről szóló rendelettervezetet, így már csak egy végső tanácsi pecsét kell a dokumentumra - mondta az InfoRádiónak Perger István, az Európai Parlament sajtóosztályának munkatársa.

Perger István elmondta: az EP átlátható repülőjegy-árakat akar. Fellépnek az ellen a gyakorlat ellen, amelyet egyes légitársaságok követnek, hogy a meghirdetett árba még nem számolnak bele több, az utas által mindenképp kifizetendő adót, díjat. A tervezetben az áll, hogy a jövőben nem képzelhető el olyan hirdetés, büntetés nélkül, ami például 1 eurós jegyárat kínál, tudván, hogy ehhez még más díjat is fel kell számolni.

A rendeletből kiderül továbbá, hogy a repüléshez kapcsolódó választható szolgáltatásokat érthetően be kell mutatni a helyfoglalási folyamat elején, ezeket az opciókat pedig minden esetben az utasnak kell megjelölnie.

Ilyen például a WizzAir által bevezetett csomagdíj, amit a légitársaság nem köteles feltüntetni a jegyárakban - tájékoztatta az InfoRádiót a cég kommunikációs vezetője. Kázmér Natasa elmondta, csomagdíjat csak akkor kell fizetni, ha az utas igénybe veszi a poggyászfelvételi szolgáltatást.

Ez esetben viszont előfordulhat, hogy az utasnak mégis csak többet kell fizetnie egy útért, mint amit a reklámban ígértek neki. A diszkont légitársaság egyébként már március óta a teljes fizetendő összeget tünteti fel a reklámokban, ahogy a Malév is, tavaly október óta.

Az Európai Parlament által második olvasatban megszavazott rendelet év végén, vagy a jövő év elején léphet hatályba, akkorra már kötelező lesz ez a gyakorlat.

Szerző: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×