eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A gazdag európai országokat is fenyegeti a pénzügyi válság

Az osztrák Coface hitelbiztosító társaság csütörtökön kiadott értékelése szerint a pénzügyi válság elérte Európát, és most már a legsérülékenyebb feltörekvő országok felé tart. A társaság ezért leminősítette Spanyolországot, Észtországot, Litvániát, és negatív megfigyelési listára helyezte Portugáliát, Dániát, Dél-Afrikát, valamint Vietnámot.

Néhány európai országban már jól érzékelhető a globális pénzügyi válság következményeként egyfajta vállalati fizetőképességi problémának a megjelenése - mondta az InfoRádiónak a Coface magyarországi részlegének igazgatója.

Dercze Zoltán elmondta: Spanyolország az egyik, ahol jelentősen növekedtek a fizetési késedelmek, és ez a szomszédos Portugáliát is érinti. A skandináv térségben Dániát tekintik olyan országnak, ami a legérzékenyebben reagál a helyzetre.

A Coface Hungary országigazgatója szerint jól látszik, hogy azoknál az államoknál, ahol a GDP-ben jelentős szerepet játszik az ingatlanpiac és az építőipar, sokkal erősebb hatása van a pénzügyi válságnak.

Az osztrák hitelbiztosító cég a kelet-közép-európai térségben két balti államot minősített le: Észtországot és Lettországot, de még így is a legjobb, "A" kategóriában maradtak.

A Coface Ázsiában egyedül Vietnámot helyezte megfigyelő listára - Indiát és Kínát láthatóan elkerülte a pénzügyi válság, mert a két országban nincs fizetőképességi romlás.

Dél-Afrika szintén negatív listára került, elsősorban költségvetési és külső finanszírozási problémák, valamint valutabizonytalanság miatt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×