eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Húzzák a forintot: az egész régióban erősödnek a valuták

Nem csak a forint, hanem - a szlovák koronát kivéve - a kelet-közép európai régiós valuták is történelmi csúcsokat döntenek a napokban, az árfolyam erősödése mögött az országok gazdaságainak gyorsuló felzárkózási folyamata és a tőzsdéktől a devizapiacok felé forduló befektetők állhatnak - vélik az elemzők. Ha nem erősödne a forint, akár 15 forinttal is drágább lenne a benzin.

Az euró árfolyama szerdán a budapesti bankközi devizapiacon történelmi rekordot ért el, áttörte a 230 forintos küszöböt, és Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nem is várható látványos gyengülése.

A forint ilyen mértékű, főleg ilyen gyors erősödését ugyan nem indokolja sem az egyensúly javulása, sem a külkereskedelmi mérleg kedvező alakulása, ám csak a mértéket figyelembe véve nem áll egyedül a régióban - mondta az elemző.

Példaként említette erre, hogy az elmúlt két-három évben a visegrádi országok valutái - a forint kivételével - mintegy 25-30 százalékkal értékelődtek fel, elsősorban a gazdaságok gyorsuló felzárkózásának köszönhetően. A forint azonban korábban kimaradt ebből a folyamatból a gazdasági problémák és az árfolyamsáv viszonylag késői eltörlése miatt, a javuló egyensúlyi és külker mutatók mellett most hozza be a lemaradást.

Az újonnan csatlakozó országok felzárkózási folyamatának, a reálkonvergenciának része az árak és bérek konvergálása is az uniós átlaghoz. Az árszínvonal ezekben az országokban csak mintegy 60 százaléka a régebbi uniós tagállamokénak. A folyamat vagy tartósan magas inflációval, vagy a devizák tartós felértékelődésével jár együtt, előbbit valamennyi ország igyekszik elkerülni - fejtette ki Suppan Gergely. Azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta felértékelődése korábban elkezdődött, meg tudták "fogni" az inflációt - tette hozzá.

Magyarországon is számos előnnyel jár az erős forint: csökkenhet az infláció, csökkenhet az alapkamat, mérséklődhet a béremelés üteme. Bár rekord magasságba emelkedett az üzemanyagok ára, de az áremelés szükségességét valamelyest ellensúlyozta az erős árfolyam.

Gyenge forint mellett az elemző szerint akár 15 forinttal is drágább lenne a benzin, vagy a gázolaj - sorolta az elemző az erős forint pozitív hatásait. Suppan Gergely arra is emlékeztetett, hogy januárban újabb, a várakozások szerint mintegy 20 százalékos gázáremelés várható, további forint erősödés mellett azonban az sem kizárt, hogy ennél alacsonyabb, akár 10 százalék is elegendő.

Az exportáló cégeknek nem kedvez a tartósan erős árfolyam, ám az elemző Szlovákiát említette ellenpéldaként. A szomszédos országban 30 százalékos árfolyam erősödés mellett 10 százalékos gazdasági növekedés és 25 százalékos exportbővülés volt tavaly.

Vannak olyan vélekedések is, hogy a hosszabb ideje gyengélkedő tőzsdéktől a befektetők a devizapiacok felé fordulnak, ami szintén az árfolyamok erősödését támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×