eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Főtáv Zrt.: 260 ezer forintra nő egy átlagos lakás éves fűtése

Augusztustól 5,5 százalékkal emelkedik Budapesten a távhő hődíja - mondta az InfoRádiónak Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője. Hozzátette, az emeléssel egy átlagos panellakás éves fűtési költsége bruttó 260 ezer forintra nő.

Ami változik a gázáremelkedés miatt, az az energiához kapcsolódó hődíj, a szolgáltatás alapdíja viszont marad a régiben - mondta az InfoRádiónak a Főtáv Zrt. szóvivője, aki arra figyelmeztetett: július elsejétől 10 százalékkal emelkedett a lakossági gáz ára. De - tette hozzá - mivel a távhőt is gázból állítják elő Budapesten, ezért 5,5 százalékos hődíjnövekedéssel is számolni kell.

Balogh Róbert hangsúlyozta, az alapdíj nem változik, tehát magához a szolgáltatáshoz kapcsolódó költség nem nő. A fogyasztó átlagosan 800 forintos drágulást fog érzékelni. Hangsúlyozom - mondta -, ez egy átlagszám, a tényleges költségek nyáron akár 100 forintra is lecsökkenhetnek, télen pedig akár 1300 forintra is nőhetnek.

Idén már kétszer emelték a távhő díját, februárban 4,1, májusban pedig 6,1 százalékkal.

Így egy átlagos, 52 négyzetméteres pannellakás fűtéséért százalékosan a hődíj 50 százalékával fizetünk többet, de ez csak a teljes költség egy része - fejtette ki a Főtáv Zrt. szóvivője. Az 5,5 százalékos hődíjnövekedés körülbelül 3 százalékos éves tehernövekedést jelent - fejtette ki a szóvivő.

Így szavai szerint a mostani emeléssel egy átlagos lakás esetében alapdíjjal és hődíjjal együtt 260 ezer forintra nő a fűtés éves költsége.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×