eur:
389.4
usd:
361.4
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A 100 leggazdagabb magyar: Demján, Csányi és Várszegi az élen

Az élen nem változott a sorrend tavalyhoz képest, továbbra is Demján Sándor áll az élen, akit Csányi Sándor, Várszegi Gábor, Leisztinger Tamás és Széles Gábor követ. A 100 leggazdagabb magyar közé mindössze hat új tag tudta beverekedni magát.

Idén legalább 5 milliárd forintos vagyonnal kellett rendelkeznie annak, aki be akart kerülni a 100 leggazdagabb magyar közé - mondta az InfoRádióban Szakonyi Péter, a listát megjelentető Napi Gazdaság főmunkatársa.

Az élen már harmadik éve Demján Sándor áll. A TriGránit tulajdonosa 300 milliárd forinttal gazdálkodhat, nagyjából 40 milliárd forinttal többel, mint egy éve. Csányi Sándor, bár tavaly sokat veszített OTP-részvényeivel, még mindit a második helyen áll, 160 milliárd forintos vagyonával. A harmadik helyen álló Leisztinger Tamás 90 milliárd forintot birtokol, ő vagyonát ingatlanfejlesztéseinek és a Forrás Rt.-nek köszönheti.

Az első tíz helyen egyetlen változás van: Kovács Gábor, a Kogart Galéria tulajdonosa 40 milliárd forintos vagyonának jelentős részét annak köszönheti, hogy nemrég eladta az egykori Sasad Termelőszövetkezet ingatlanvagyonát, ezzel 19 milliárd forinttal gyarapodott a vagyona.

Mint azt Szakonyi Péter elmondta, a listán szereplők milliárdos vagyona igen változatos forrásból származhat. Darvas Ferenc például egy nanotechnológián alapuló laboratóriumi mérőeszköz-család kifejlesztésével és értékesítésével gyűjtötte össze vagyonát, de jelentősen gazdagodott az a férfi is, aki egy állateledel-gyárat épített fel Magyarországon, majd eladta az egyik legnagyobb nyugat-európai előállítónak.

Az ingatlanpiacba azonban a befektetők többsége üzletet lát, függetlenül attól, hogy vagyonának első milliárdjait milyen területen szerezte meg.Egy átlagember számára nem 5 milliárd forintnál kezdődik a gazdagság. Az egymilliárd forintos határt még gondolatban sem lépik túl az emberek - derült ki abból az internetes közvélemény-kutatásból, amely a 100 leggazdagabb című kiadvány kapcsán készült.

Az emberek átlagosan 250 millió forintot jelölte meg a gazdagság határaként. Minden hatodik válaszadó számára azonban már 25 millió forintos vagyonnak is gazdagnak számít valaki - mondta az InfoRádióban Falus Tamás, a felmérést készítő cég munkatársa. A válaszadóknak pedig mindössze 5 százaléka tette 500 millió forint felé a gazdagság határát.

Az emberek többsége pedig már azzal igazán elégedett lenne, ha 90 millió forintos vagyonnal rendelkezik. A felmérésből kiderül az is: minél idősebb vagy iskolázottabb valaki, annál magasabbra helyezi a gazdagság határát.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×