eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Versenyben a Mercedes gyárért

Német médiaértesülések szerint Lengyelország és Románia mellett Magyarország is felmerült a német Daimler új kelet-európai üzemének lehetséges helyszíneként.

A cég vezetése a német lapok szerint a jövő kedden tárgyal az új üzem elhelyezéséről, amelyben a Mercedes új generációs A- és B-osztályának járműveit gyártanák.

Az "auto motor und sport", valamint az Automobilwoche című német szaklapok jelentéseiben még Szerbia is felbukkan, és értesüléseik szerint Romániának a legkisebb az esélye.

Február végén Constantin Stroe, a romániai autógyártók egyesületének (ACAROM) elnöke már bejelentette, hogy Mercedes gépkocsikat gyártó német Daimler csoport Romániát választotta helyszínként arra, hogy felépítse új kelet-európai gyárát. A románok komolyan vették a versenyt és Temesvár mellett már ki is jelöltek egy 140 hektáros területet a gyár számára.

Marius Popovici, a Temes Megyei Tanács alelnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy a kis és középkategóriába tartozó gépkocsikat gyártó üzemben első lépésben ezer ember dolgozna. A telek, amelyre az üzemet építenék, tizenöt percre van a várostól, magántulajdonban. Előnye, hogy a közelben van nagy kapacítású villamos energiát termelő erőmű, valamint a tervezett Temesvár-Arad autópálya nyomvonalához is közel van (a sztráda építését várhatóan jövőben kezdik el).

A magyar kormány a tervezett gyárral összefüggésben eddig nem nyilatkozott.

A Daimler szóvivője a hétvégén nem kommentálta az értesülést. Az új kelet-európai üzemet legalább 100 ezer jármű gyártására alkalmas éves kapacitással terveznék.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×