eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

GKI: elmozdultak a mélypontról a várakozások

Optimistábbak voltak májusban a vállalkozások és a fogyasztók is, az áprilisi mélyponthoz képest javult a GKI konjunktúra indexe - mondta az InfoRádiónak a GKI kutatója. Karsai Gábor hozzátette: különösen a magyar gazdaság kilátásainak megítélése javult.

Az áprilisi, soha nem látott alacsony szintről májusban felfelé mozdult, -22,5 pontról -19 pontra emelkedett a GKI konjunktúra-indexe - tájékoztatta az InfoRádiót a gazdaságkutató intézet munkatársa. Karsai Gábor közölte: a várakozások áprilisban történelmi mélypontra süllyedtek, aminek a kormány felbomlása, ennek nyomán a magyar gazdaság perspektívájának megítélése is romlott.

A GKI Gazdaságkutató munkatársa hozzátette: a vállalkozások továbbra is pesszimistán ítélik meg a vállalkozások, de sokkal kevésbé, mint az előző hónapban.

Karsai Gábor közölte: az áprilisi zuhanás után különösen a magyar gazdaság kilátásainak megítélése javult látványosan az üzleti szektorban, de minden ágazat optimistább volt, mint korábban. Az iparban javult a termelési kilátások és a rendelésállományok megítélése, ez utóbbi az építőiparra és a kereskedelemre is jellemző volt.

A foglalkoztatási helyzet megítélésében már nem volt egyértelmű a vélemény: a szolgáltatási szektorban és az építőiparban javulást vártak a vállalkozók, míg az iparban némi romlásra számítottak - fűzte hozzá a GKI Gazdaságkutató munkatársa.

A fogyasztói bizalmi index is egyértelműen javult, a lakosság saját pénzügyi helyzetére, megtakarítási képességére és a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozásai egyaránt javultak, emellett a gazdaság perspektíváját is valamivel jobbnak látták, mint a múlt hónapban - mondta Karsai Gábor.

Az áremelkedések mértékéről viszont pesszimistábban vélekedtek az emberek, valamelyest az inflációs várakozások is nőttek - mondta a GKI Gazdaságkutató munkatársa.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×