eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Közösen aggódnak a drága olaj miatt

Aggodalmát fejezte ki a magas olajárak miatt az Egyesült Államok, Japán, Kína, Dél-Korea és India. A világ legnagyobb energiafogyasztójának számító öt ország energiaügyi minisztere Japánban tanácskozott.

Az amerikai Samuel Bodman az egyeztetés előtt azt mondta: az olajár drasztikus emelkedése sokkot jelent az amerikai gazdaságnak, de úgy vélte, hogy egyelőre nincs válság. Egyúttal felhívta az olajtermelő országok figyelmét arra, hogy az amerikai növekedés visszaesése számukra sem lenne előnyös.

A nyersolaj ára 2003 óta ötszörösére emelkedett, és pénteken New Yorkban újabb rekordot döntött, 138 és fél dollárral. Elemzők azt várják, hogy júliusig akár a 150 dollárt is elérheti a nyersanyag hordónkénti ára.

A megbeszélésen szóba került az üzemanyagok szubvencionálásának gyakorlata, a záróközleményben az öt ország úgy fogalmazott: "a közeljövőben jó lenne fokozatosan feladni a hagyományos energiaárakra vonatkozó szubvenciókat." Ez a gyakorlat ugyanis számos fejlődő országban él, és szakértők szerint hozzájárul az olajárak emelkedéséhez.

Azonban két nagy energiafogyasztó, India és Kína nem volt hajlandó kötelezettséget vállalni konkrét menetrendre, azzal érvelve, hogy még fejlődő országok, s egyelőre nem képesek arra, hogy az árakat hagyják a piac szabályai szerint ingadozni. A kínai delegáció egyik tagja pedig a "társadalmi és gazdasági stabilitás" fontosságát hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×