eur:
387.01
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Ismét megjött az étvágya az egyszer már kipukkadt kis gömböcnek

A világ negyedik legnagyobb távközlési vállalatát akarja létrehozni a France Telecom a skandináv TeliaSonera felvásárlásával. A franciák mintegy 31 milliárd eurót kínálnak a többségében a svéd és a finn állam tulajdonában lévő, amúgy 4,5 milliárd eurós adóságállománnyal rendelkező TeliaSoneráért.

A hírnek egyelőre sem a befektetők, sem a skandináv távközlési cég vezetői nem örülnek. A csütörtöki bejelentést követően a francia társaság részvényei több mint 5 százalékot veszítettek értékükből a párizsi tőzsde zárásakor, és gyengülésük pénteken is folytatódott. A TeliaSonera igazgatótanácsa fagyos hangú közleményben kinyilvánította: egyhangúlag elutasítják a franciák ajánlatát, akik szerintük erősen alábecsülik cégük értékét.

Mindez szemmel láthatóan nem kedvetleníti el a France Telecom vezetését, amely 27 milliárd euróra tartja a TeliaSonerát, és már azt is közölte, hogy a beígért 31 milliárd eurós vételár 52 százalékát készpénzben, a fennmaradó részt pedig részvények formájában fizetné ki. Érdeklődésüket azzal magyarázzák, hogy a skandináv társaság több, erős fejlődési potenciállal rendelkező országban is megvetette a lábát, például Törökországban, Oroszországban, valamint a Kaukázus térségében.

A franciák számára az is vonzó, hogy a finn lakosság több mint 35 százaléka rendelkezik szélessávú internethozzáféréssel, így ebben az országban könnyen értékesíthetnék internetes termékeiket.

A cég vezetői optimisták, kifejtve: ha összejön az üzlet, összesen 30 országban 237 millió ügyféllel rendelkeznek majd, és éves forgalmuk elérheti a 63 milliárd eurót. Az sem zavarja őket, hogy a tranzakciót követően - már amennyiben az létrejön - adósságállományuk a jelenlegi 38 milliárd euróról 60 milliárdra emelkedik.

A pénzügyi befektetők ugyanakkor attól tartanak, hogy a francia cég vezetőin ismét kitört a nagyzási hóbort. Mindenkinek 2000 jut eszébe, amikor Michel Bon akkori vezérigazgató akvíziciói 68 milliárd eurós adósság felhalmozásával, a cég árfolyamának összeomlásával és eszközök átadásával végződött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×