eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előre megrendelte Veres János a lesújtó kritikát?

Szinte biztos, hogy elutasítja a Pénzügyminisztérium az Oriens által összeállított gazdasági programot. A tárca szóvivőjének nyilatkozata egyértelművé tette, hogy a kormány számára nem elfogadható a javaslatcsomag.

A portfolio.hu értesülése szerint a pénzügyminisztériumi dolgozóknak úgy kell megvizsgálniuk az Oriens javaslatcsomagját, hogy kellő mennyiségű kifogást találjanak, mindezt az internetes gazdasági lap szerint eleve így kérte a pénzügyminiszter.

A tárca szóvivője ezt határozottan cáfolta. Pichler Ferenc elmondta: az Oriens gazdasági csomagját, csakúgy mint más gazdaságpolitikai, a költségvetést érintő javaslatokat megvizsgálják szakértőik.

A szóvivő hozzátette: rögtön tud említeni olyan javaslatokat, amelyeket a kormány biztosan nem támogat. Pichler Ferenc szerint az máris látszik, hogy a konvergenciaprogramban vállalt hiánypályát százmilliárdos nagyságrenddel térítené el a program. Márpedig a kormány számára prioritás a konvergenciaprogram betartása.

A szóvivő azt is kiemelte, hogy a kormány ragaszkodik a nyugdíjak svájci indexálásához, amely az infláción felül a reálbér emelkedési ütemének megfelelő nyugdíjemelést garantál, ezt az Oriens programja megszüntetné, és helyébe inflációt követő nyugdíjakat állítana.

Nem fogadja el a pénzügyi tárca azokat a javaslatokat sem, amelyek az adóváltoztatásokra irányulnak, mivel szerintük azok az alacsony keresetűek helyzetét rontanák. Pichler Ferenc ugyanakkor kiemelte, hogy van a programnak olyan eleme is, amelyet megfontolnak, ilyen például a szociálpolitikai támogatások átalakítását célzó javaslat, mert ez egybevág a kormány jelenlegi szándékaival, vagyis felülvizsgálnák a támogatási rendszert, megszüntetve annak ellenösztönző hatásait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×