eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Augusztustól vizsgálja a VPOP a szlovákiai autóvásárlásokat

Eredményesek a kormány erofeszítései a gazdaság kifehérítésében - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón az APEH elnöke. Szikora János kifejtette: többen fizetnek társadalombiztosítási járulékot és kevesebb a veszteséges vállalkozás. Nagy János, a Vám és Pénzügyőrség országos parancsnoka elmondta, augusztól vizsgálni fogják, hogy a szlovákiai tartózkodási címmel rendelkező magyar állampolgárok gépjárművásárlásai legális céllal történtek-e.

A kormány szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a feketegazdaság kifehérítésére tett intézkedésekről, eddigi eredményeiről.

Az APEH elnöke a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kifehérítés eredményei már a korábbi években is jelentkeztek. Szikora János szerint tavaly a költségvetésnek 80 milliárd forintos megtakarítása keletkezett, ami várhatóan ebben az évben is számottevő lesz.

Az APEH elnöke a meghozott intézkedések közül kiemelte a vagyonosodási vizsgálatokat, amelyek 43 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

A fehérítés eredményének tartotta azt is, hogy 2007-ben 14 %-kal csökkent a veszteséget valló vállalkozások száma. Szikora János kiemelte a 72 ezer TB-járulék ellenőrzést, amelyek többek között, a foglalkoztatás szabályszeruségére irányulnak.

Az adóhivatal elnöke szerint a feketegazdaság elleni harc fontos eszköze az APEH és a VPOP közötti hatékony együttmuködés, így például a közös és ütemezett ellenőrzések a jövedéki adó, és az áfa megfizetésének területén.

Nagy János, a Vám és Pénzügyőrség országos parancsnoka a tájékoztatón kiemelte: 2007-ben 39 ezer bűncselekményt és szabálysértést tártak fel, összesen 117 milliárd forint értékben, a lefoglalt tárgyérték pedig meghaladta a 25 milliárd forintot.

A folyamatban lévő ügyekről elmondta: Jelenleg 1600 adócsalási ügyben folytatnak nyomozást. Nagy János hangsúlyozta a külföldön személygépkocsit vásárlók vizsgálatát. A szlovák adóhatóságokkal folytatott egyeztetések lezárását követően, várhatóan már augusztusban megkezdik az ellenőrzéseket.

Ezek a vizsgálatok arra fognak irányulni, hogy a szlovákiai tartózkodási címmel rendelkező magyar állampolgárok gépjárművásárlásai legális céllal történtek-e, avagy csupán a magyarországi regisztrációs adó elkerülését szolgálták.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×