eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Ötéves csúcson a forint, és az erősödés még nem állt meg

Több mint egy százalékot erősödött a forint, az eurót 241 forint körüli árfolyamon jegyezték a budapesti bankközi devizapiacon, szemben a szerda délutáni 243 forint 60 fillérrel. A forint-euró árfolyam feltehetően átlépi a 240 forintos határt - véli az MKB vezető elemzője, aki szerint az eheti jegybanki kamatdöntés is segítette a magyar fizetőeszköz erősödését.

Ha a külső környezet nem romlik, még tovább erősödhet a forint - mondta az InfoRádióban Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője, aki szerint elképzelhető, hogy kevesebb, mint 240 forintba kerül majd egy euró.

A forint jelenleg közelíti azt a szintet, amely korábban a sávhatárt jelentette. Mivel elképelhető, hogy számos opciós ügylet ezen a szinten köttetett, ezért ha a határt áttöri a forint, akkor a befektetőknek valószínűleg jelentős fedezeti ügyleteket kell majd kötniük, ez pedig a forint további erősödéséhez vezethet.

Mint mondta, a mostani erősödés oka, hogy a Monetáris Tanács hétfőn 25 bázisponttal 8,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Az erős forint nyertesei és vesztesei

A hazai fizetőeszköz erősödésének nyertesei és vesztesei is vannak. Vesztesei például azok a hazai, zömében közepes vállalkozások, amelyek exportra termelnek, a külföldi devizából származó bevételeik értékéből ugyanis sokat veszítenek, ha forintra váltják át azokat. A jelenlegi árfolyam azoknak sem kedvez, akik ugyan a hazai piacra termelnek, de importversennyel kell megküzdeniük, hiszen a külföldiek jelenleg nagyobb nyereségre számíthatnak.

A nagyvállalatok azonban Kondrát Zsolt szerint rövid távon képesek megvédeni pozíciójukat egy ilyen helyzetben is.

Az erős forint kedvez viszont a költségvetésnek, az államadósság egy jó része, nagyjából 30 százaléka ugyanis devizaalapú. Simor András, a jegybank elnöke szerint a forint erősödése mintegy 250 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot.

Jól járnak azok a vállalkozások vagy magánszemélyek is, akik gyengébb forint idején vettek fel deviza alapú hitelt, törlesztő részleteik ugyanis most jelentősen csökkenhetnek.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 07:40
×
×
×
×