eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elkerülhető a fóliasátor-bírság

A bejelentés nélkül, illetve szabálytalanul épített fóliasátor miatt kiszabható építési bírság alapja négyzetméterenként 5 ezer forint lehet, de a 2009. április 30-ig kért fennmaradási engedéllyel ezt is el lehet kerülni - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter tavaly decemberben hozta az építési hatósági eljárásokról szóló rendeletét. Ebben bejelentéshez köti a beépítésre szánt területen (belterületen) a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű és 6 méternél magasabb fóliasátrak építését. Az ugyanilyen méretű sátorhoz a beépítésre nem szánt területen (külterületen) sem építési engedély, sem pedig bejelentés nem kell.

A szabálytalan, illetve jogellenes építés - e körbe tartozik az is, ha az építtető a hatóságnak teendő bejelentést mulasztotta el - esetén a bírságot a számított építményérték alapján kell kiszabni. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter rendelete vagy légköbméterhez, vagy pedig alapterülethez adja meg a felszorzandó fajlagos értéket. Ez május 1-től négyzetméterenként 5 ezer forint lesz a fóliasátornál. Ha 200 négyzetméteres a fóliasátor, akkor a bírság alapja 1 millió forint, amelynek 20 százaléka - 200 ezer forint - a bírság, ha az építtető a bejelentést elmulasztotta. Az engedélyhez nem kötött, de szabálytalan építésnél is ugyanennyi a bírság kulcsa.

Az új rendelet kimondja, hogy aki jövő év április 30-ig fennmaradási engedélyt kér a fóliasátrára, az nem bírságolható.

Az eredeti rendelet egy kalap alá vette a mezőgazdasági épületeket, így a fóliasátor például a malommal, és a terménytárolóval került egy kategóriába. A bírság alapja pedig 100 ezer forint volt négyzetméterenként. Így a mostani módosítás enyhítést jelent a korábbihoz képest.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) idei egyik kiemelt projektcsomagja a kertészeti ágazat fejlesztése. Az április elejétől pályázhatnak az érintettek május végéig a kertészet fejlesztési program támogatásaira. Ez mintegy 60 milliárd forint forrást jelent az unió mostani kötségvetési időszakának, azaz 2013 végéig Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkárának egy korábbi információja szerint. A termelők az összköltség 35-60 százalékát igényelhetik támogatásként.

A fejlesztési program keretében elsősorban a fedett termőhelyi kapacitást, azaz az üvegházak és a fóliasátrakkal borított termőterület nagyságát kívánják növelni. Jelenleg Magyarországon mintegy 3.500-4.000 hektár fedett termőterület van az ágazatban. Ezt a fejlesztéssel mintegy 8 ezer hektárra szeretnék növelni.

Nemcsak a terület nagyságát kívánják megduplázni, hanem az e területről származó áru mennyiségét is, évi 400 ezer tonnáról 800-900 ezer tonnára.

A fedett termőhely növelését indokolja - Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi
Szervezet (FruitVeb) igazgatója szerint -, hogy a belföldi és a külföldi piacon is megnövekedett a friss áru iránti kereslet. Az igényeket pedig csak a fedett termőhelyekről lehet biztonságosan kielégíteni, így küszöbölhető ki időjárástól való függés.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×