eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az evőpálcikákért mészárolják le az elefántokat

Természetvédelmi szakemberek szerint a megnövekedett kínai kereslet miatt ejtenek el egyre több elefántot Afrika-szerte, különösen a háború dúlta Kelet-Kongóban.

Az elmúlt napokban 14 elefántot öltek meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő Virunga nemzeti parkban, a lázadók és a kormánypárti katonák ugyanis egyaránt az elefántcsont értékesítésével fejlesztik az arzenáljukat.

A korábbi Zaire-ben sok éven keresztül polgárháború dúlt, és noha az ENSZ békefenntartói viszonylagos stabilitást biztosítanak az ország nagy részén, az állam keleti része, benne a Virunga nemzeti parkkal, továbbra is csatatér.

A küzdő felek sok vízilovat, antilopot és elefántot ejtenek el a húsáért, illetve utóbbi esetében az agyaráért is, de nem kímélik a rendkívül veszélyeztetett hegyi gorillákat sem, amelyek közül tavaly legkevesebb tizet öltek meg.

A kongói természetvédelmi hatóság szerint az elefántcsont többsége a szomszéd országokon keresztül a szudáni fővárosba, Kartúmba vándorol, ahol evőpálcikákat készítenek belőle az országban dolgozó kínai olajmunkások számára.

Nagy a csábítás

Az elefántcsont iránti kereslet nagymértékben nőtt az elmúlt években, jelentős részben a kínai középosztály anyagi gyarapodásának következtében.

A közelmúltban Dél-Afrika feloldotta a 13 éve érvényben lévő elefántcsont-kereskedelmi tilalmat. Az ország az ormányosok túlszaporodásával indokolta a lépést, természetvédők szerint azonban inkább a bevételek realizálása volt a cél.

Egy jelentés szerint tavaly Afrikában 23 ezer elefántot öltek meg, és a 30 évvel ezelőtti 1,3 millióval szemben ma már csak félmillió afrikai elefánt él. Egy legyilkolt állatból átlagosan 7 kilogrammnyi elefántcsont nyerhető, amelynek kilogrammja mintegy 750 dollárt (mintegy 122 ezer forint) kóstál a kínai és japán feketepiacon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×