eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Csányi Sándor: Az ellenséges átvételt akarjuk elkerülni

A sajátrészvények 5-10 százalékát vásárolná vissza az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, és csoportszinten 10 százalék feletti növekedést tervez 2008-ban. Csányi Sándor arról is beszélt az InfoRádióban, hogy idén a bank Magyarországon nem tervez eredménynövekedést.

Az OTP idén nem fizet osztalékot, mert még a Garancia Biztosító eladásából származó bevétel egy részét is sajátrészvény-vásárlásra költené a vállalat. Miért?

Egyrészt nagyon kedvező az árfolyam, azt gondoljuk, hogy a részvényértékek 2 százalékának kifizetésénél többet tud segíteni az árfolyamon, és többet jelent a részvényeseknek is, ha visszavásárolunk. Másrészt időről időre jelentkeznek olyan befektetők, akik vásárolnának részesedést az OTP-ben, de ha nincs a kezünkben részvénycsomag, nem vagyunk tárgyalóképesek. Például az állami alapok nem piacon szokták összevásárolni a részvényeket.

Van már arra terv, hogy mekkora részt akarnak visszavenni?

Reálisan 5-10 százaléknyi részvényt lehetne felvásárolni.

Módosítottak az alapszabályon, eszerint be kell jelenteni az igazgatóságnál, ha valaki 2 százaléknyi részvényt szerez a bankban. Miért volt erre szükség?

Szeretnénk jobban figyelemmel kísérni a részvények mozgását. Azt gondolom, hogy egy 2 százalékos felhalmozás egy ilyen szórt struktúra mellett már jelentős befektetés az OTP-ben. Bár nincs ilyen veszély, de figyelembe véve a cég értékét, amely önmagában is jelentős, ez is egy eszköz az ellenséges átvétel elkerülésére.

Milyen gazdasági környezetet prognosztizál 2008-ra Magyarországon és a régióban? A kilátások a gazdasági növekedést illetően nem túl fényesek.

Bízom abban, hogy a most zajló tárgyalások a kormányprogram körül azt eredményezik, hogy csökken a vállalkozások terhe, ez pedig lendületet adhat a gazdaságnak. Mert ekkora bérterhek mellett nehéz hatékonyan gazdálkodni.

Az OTP mire fókuszál ebben a környezetben?

Mi egy 10 százalék feletti eredménynövekedést szeretnénk elérni csoportszinten, Magyarországon azonban nem tervezünk eredménynövekedést. Számos többletköltségre és bevételkiesésre számítunk idén, például az államilag támogatott hiteleknél a támogatások csökkenése több mint 16 milliárd forintos kiesést okoz. Inkább külföldön fogunk többletprofitot termelni.

A bankszövetségnek új elnöke van, ön sem marad elnökségi tag. Mit szól ahhoz, hogy Felcsuti Pétert választották meg?

Péter talán a legrégebben funkcióban lévő vezér, kiváló szakember, örülök, hogy ő lett a Magyar Bankszövetség elnöke. Szerintem elég harcos, jól fogja képviselni a bankok érdekeit. Én már többször le akartam mondani elnökségi tagságomat, de Erdei Tamás barátom, az eddigi elnök mindig meggyőzött arról, hogy maradjak. Most örülök, hogy ő sem akart már elnök lenni, és így én is lemondhattam.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×