eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Átadták a komáromi biodízelüzemet

Évente 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzem nyílt Komáromban. A Rossi Biofuel Zrt. leginkább a 25 százalékos tulajdonos MOL igényeit fogja kielégíteni.

Thernesz Artúr, a MOL fejlesztési igazgatója elmondta: már január 1-től lehet a benzinkutaknál olyan gázolajat tankolni, amely 4,4 százaléknyi biodízel komponenst tartalmaz. Így az autósok 200 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mint korábban.

Az osztrák vállalat tulajdonosa negyedrészben a MOL, amely a gyár kapacitásából évente 120 ezer tonnát kötött le.

Az üzem 30 millió eurós beruházással épült meg, és csaknem 50 dolgozót foglalkoztat. A biodízel üzemanyagot repce, napraforgó és használt sütőolaj felhasználásával állítják elő. A nyersanyag vasúton érkezik a gyárba, a készterméket pedig a MOL 120 kilométeres csővezetékén juttatják el a százhalombattai finomítóba.

Egy európai uniós direktíva értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a piacaikon értékesített motorikus üzemanyag bioüzemanyag-tartalma 2010-ig elérje az 5,75 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×