eur:
389.58
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kormányfővel tárgyalt az Új Tulajdonosi Program Tanács

Az állami cégek részvényesei kapjanak öt-tizenöt százalékos árfolyamkedvezményt, részletfizetési lehetőséget és - bizonyos feltételek mellett - mentesüljenek az árfolyamnyereség adó alól - ezt javasolja az Új Tulajdonosi Program Tanács, amely ma reggel tárgyalt a miniszterelnökkel az Új Tulajdonosi Program részleteirol.

Az Autópályakezelő Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. és az erről leválasztott MAVIR nagy valószínűséggel bekerül az új tulajdonosi programba - legalábbis a program részleteit kidolgozó Új Tulajdonosi Program Tanács javaslata szerint.

A szakértői testület elnöke hozzátette: ezen kívül bekerülhet még a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, néhány ingatlanportfoliót tartalmazó holding és akár agrárcégek, így például a Tokaj Kereskedőház is.

Mészáros Tamás elmondta: a program kidolgozásánál négy fő szakmai szempontot vettek figyelembe. Az első a programszerűség, amelynek fontos eleme, hogy az elképzelések hosszú távú, 2-3 éves megvalósítását már az elején pontosan megtervezzék. A második, hogy a lakosság minél szélesebb körét vonják be az Új Tulajdonosi Programba.

A Corvinus Egyetem rektora hangsúlyozta: meg kell találni a helyes egyensúlyt a kedvezmények biztosítása és a piaci viszonyok tiszteletben tartása között. Mészáros Tamás hozzátette: akkor lesz sikeres a program, ha az emberek megfelelő tájékoztatást kapnak annak részleteiről.

Kiemelte: a 18 éven aluliak is a célcsoportba tartoznak, így a fiatalokat is megfelelően kell informálni. A Tanács különböző kedvezményeket javasol az állami tulajdonú cégek részvényeinek értékesítésekor.

Aki 5 éven túl adja el a részvényeit mentesülne az árfolyamnyereség-adó befizetése alól. Ezen kívül a részvénypapírok öröklését szeretnék illetékmentessé tenni. A szakember hozzátetet: nem szabad illúziókat kergetni azzal kapcsolatban, hogy kik tudnak bekapcsolódnia programba.

Hozzátette, a lakosság legszegényebb csopotja, akinek semmilyen megtakarítása sincs, nyilván nem fog tudni effajta hosszú távú befektetésbe fogni. A társadalom felső 2-5-ének körét kell minél jobban kiszélesíteni, hiszen ok lehetnek a potenciáis befektetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×