eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lesz-e még valami a közpénzügyi törvényből?

Az Állami Számvevőszék elnöke a koalíció szétesése és a pártok közötti viták miatt nem hiszi, hogy sikerülhet a kétharmados többséget igénylő közpénzügyi törvény megszavazása a parlamentben, annak ellenére, hogy azt egyelőre mindkét politikai oldal támogatja. Éppen ezért az ÁSZ egy olyan javaslatcsomagot készített, amely, ha nem lesz megegyezés, akkor is előrelépést jelenthet a probléma rendezésében - mondta az InfoRádióban Kovács Árpád, aki a témában tartott keddi közpénzügyi konferencián még arról beszélt: még júniusban elfogadható a törvény.

Az Állami Számvevőszék elnöke egy keddi, budapesti konferencián  azt mondta: még az idén júniusig elfogadhatja parlament a közpénzügyi törvényt, amely teljesen új alapokra helyezné a költségvetési tervezést, a közpénzekkel való gazdálkodást Magyarországon. Kovács Árpád az InfoRádiónak azonban már úgy nyilatkozott: a koalíció szétesése és a pártok közötti viták miatt nincs túl sok esélye annak, hogy az Országgyűlés megszavazza a kétharmados többséget igénylő törvénycsomagot.

Éppen emiatt készített az ÁSZ a témában egy technikai variációt - végszükség esetére -, amely abban az esetben nyújthat segítséget a költségvetési tervezéshez, ha nem jön létre a megállapodás - mondta Kovács Árpád. "De bízzunk abban, hogy májusban megindulnak a tárgyalások" - fűzte hozzá az ÁSZ elnöke, aki szerint nagy csoda lenne, ha a mostani széttöredezett, közpolitikát nélkülöző világban ezen a területen összefognának a felek.

A kormány által készített, és a parlamenti pártok által más sokszor megvitatott közpénzügyi csomag célja, hogy ne növekedjen az ország reálértéken számított adóssága, az elsődleges költségvetési egyenlegbe ne tervezzen a Pénzügyminisztérium deficitet, vagy hogy kötelező legyen a kiadásnövekedés ellentételezése és szűkítsék a nyitott alapok körét - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A tervezet szerint felállna egy közpénzügyi hivatal, amelye a pénzügyminiszter pártsemleges, független intézményként képzel el, amely véleményt alkot a költségvetésről, beárazza az egyes tételeket és maga is számol, vagyis makrogazdasági prognózisokat, elemzéseket készít. Varga Mihály fideszes politikus az Állami Számvevőszék hatás- és feladatköreit félti az intézménytől, s azt hangsúlyozza, hogy nagy apparátus és nagy hivatal nélkül is működőképes lehet egy ilyen testület.

Kovács Árpád ennek kapcsán a Világgazdaság által szervezett konferencián azt mondta: az új szervezet működése nem csorbítaná az ÁSZ hatáskörét, ugyanis nem ellenőrző, hanem makrogazdasági tervező intézmény lenne.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×