eur:
385.95
usd:
354.89
bux:
69104.5
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Soros a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás elleni küzdelem sikerét a befektetések új mederbe terelésében látja Soros György magyar származású amerikai milliárdos, a Közép-európai Egyetem (CEU) tiszteletbeli kuratóriumi elnöke.

Az üzletember erről a CEU-ban megnyílt Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ (3CSEP) megnyitóján beszélt Budapesten. Soros György hangoztatta: olyan gazdasági környezet kialakítására van szükség, ahol az egyéni üzleti érdekek nem tudnak felülkerekedni a közérdekeken. A privátszféra általában megpróbálja a jó célok mentén kialakított jogszabályok kibúvóit kihasználni, és így végül sokszor közérdekeket sértő fejlesztések valósulnak meg - mutatott rá.

Ellenpéldaként saját befektetéseit említette, amelyekre dupla szempontrendszer érvényes a közérdekek figyelembevétele érdekében. Természetesen az üzletnek nyereséggel is kell kecsegtetnie, ám ugyanakkor az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkenését is elő kell segítenie - közölte. Utalt arra, hogy a klímaváltozás szempontjából döntően fontos energetikában 2030-ig a világon összesen 20 trillió dollár értékben várhatók befektetések. Nem mindegy, hogy ez az összeg hagyományos infrastruktúrák létesítésére, vagy szén-dioxid-kibocsátásban szegény, azaz alacsony karbon-intenzitású projektekre jut.

Soros György szavai szerint az emberi civilizáció halálra van ítélve, ha az Amerikai Egyesült Államok, Kína, és más nagyhatalmak továbbra is szénerőművek építésében látják a jövőt. Az üzletember a megoldás kulcsát abban látja, ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül megfelelően beárazni. Ez ugyanis a magas karbon-intenzitású technológiákat versenyhátrányba hozza a "tiszta" létesítményekkel szemben. Soros úgy vélekedett, hogy a már több szinten működő emisszió-kereskedelmi rendszerek akkor segíthetik elő a kívánt folyamatot, ha egy egységes, globális karbonpiac jön létre, azaz ha a világ minden pontján ugyanakkora gazdasági terhet jelent egy "klímaterhelő" beruházás kivitelezése. Az emisszió-kereskedelemnél egyszerűbb megoldás lenne a karbonadó bevezetése, ám az adótól az emberek idegenkednek, a politikusoknak pedig figyelembe kell venniük a népakaratot - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Ficó testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Szakértő: a kampány megkönnyíti a magányos merénylők dolgát

Bár az utóbbi években nem történt politikai merénylet Európában, a magányos elkövetőket nehéz leleplezni. A mostani összeurópai kampány idején azonban a szokásosnál is nagyobb a biztonsági kockázat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×