eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Minden idők legsúlyosabb elbocsátására számítanak

Minden idők egyik legsúlyosabb elbocsátási hulláma várható az idén és jövőre a londoni Cityben; a megszűnő állások száma meg fogja haladni az internetes tőzsdei buborék kipukkadása után elveszett citybeli munkahelyekét - jósolja új, jelentősen rontott előrejelzésében az egyik vezető londoni gazdasági elemző cég.

A Centre for Economics and Business Research által a citybeli kilátásokról összeállított, hétfőn megjelenő friss prognózis szerint az idén 11 ezer, jövőre 8200 - vagyis a következő két évben összesen 19 200 - befektetési banki típusú munkahely fog megszűnni a londoni pénzügyi központban.

A ház felidézi, hogy az internetes vállalatok 2000-2001-es tőzsdei árfolyam-összeomlása - a közkeletű zsargon szerint a dotcom-buborék kipukkadása - után 15 300 City-típusú állás veszett oda, vagyis kevesebb, mint amennyit a CEBR szakértői a globális hitelpiacokat szorító jelenlegi likviditási válságtól várnak.

A CEBR elemzése szerint a gazdaság olyan szektorai, mint a fogyasztói költekezés ezúttal nem fogják ugyanúgy segíteni a növekedést, mint a dotcom-válság idején.

A prognózis szerint a citybeli befektetési banki tevékenységtől függő állások egész évre számolt átlaga a tavalyi 351 ezerről az idén 342 ezerre, jövőre 334 ezerre csökken. A szektorbeli megtorpanás olyan mértékű, hogy 2012 előtt valószínűtlen a City-típusú állások számának visszaemelkedése a tavalyi szintre, áll a hétfőn megjelenő CEBR-jelentésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 04:45
×
×
×
×