eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A vártnál jobban lassul a világgazdaság növekedése

Globális szintű kormányzati intézkedések szükségesek a hitelválság problémáinak kezelésére - nyilatkozta a Financial Timesnak a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója. Dominique Strauss-Kahn utalt rá, hogy lefelé módosítják a világgazdasági növekedési előrejelzésüket.

A hitelezési válság nem csupán az amerikai gazdaságot, hanem az egész világgazdaságot érinti - hangsúlyozta a tekintélyes lapnak adott nyilatkozatában a Nemzetközi Valutaalap vezetője.

Dominique Strauss-Kahn szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy kormányzati beavatkozás nélkül nem lehet kezelni a válság kedvezőtlen hatásait. Az IMF vezetője azt mondta: ha a bankok kockázati tőkefedezetét a magánszektornak nem sikerül gyorsan helyreállítania, meg lehet vizsgálni a közpénzek bevonásának lehetőségét.

A hitelezési válság hatásainak megvitatására és az esetleges intézkedésekről való döntésre azon a hétvégi csúcson kerülhet sor, ahol az IMF és a Világbank szakemberei találkoznak majd. Igaz, eddig erről nem volt szó, de az IMF-vezető nyilatkozata a tervezett intézkedések átgondolására késztetheti a világ pénzügyi vezetőit.

A Nemzetközi Valutaalap hivatalosan szerdán teszi közzé legfrissebb gazdasági prognózisát. Az eddig kiszivárgott információk szerint - és Strauss Khan nyilatkozta is erre utalt - a valutaalap lefelé módosítja az idei növekedési előrejelzését, azaz az intézet egyre pesszimistább a világgazdaság növekedési kilátásait illetően.

Januárban 4,1 százalékos növekedést prognosztizált, ezt azóta 3,7 százalékra módosította, ami 2002 óta a legalacsonyabbnak számít.

A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor az IMF-et is át kell alakítani, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be a világgazdaságban. Gordon Brown azt javasolta, hogy az IMF-et ugyanolyan függetlenné kell tenni, mint a jegybankokat, felelősségi körébe kell utalni a világgazdaság felügyeletét, a piacok informálását és "oktatását", valamint a rendszerszintű átláthatóság érvényesítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×