eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Értékében nőtt tavaly a magyar borexport

Tavaly 8,2 százalékkal csökkent a magyarországi borexport mennyisége, értékben 65 millió forint volt, ami viszont 3 százalékkal meghaladta a 2006-os mértéket - mondta el az Inforádiónak a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetője. Nemes Richárd hozzátette: a főbb exportpiacok többek között Németország, Csehország, és a skandináv államok.

A magyar borexport gyakorlatilag nem változott jelentősen 2007-ben az előző évihez képest - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetője.

A mennyiség ugyan csökkent, az érték azonban nőtt, s ez kívánatos is, hiszen alapvető cél, hogy a magyar borexport átlagára növekedjen - tette hozzá Nemes Richárd, aki igen jó hírnek nevezte, hogy literenként majdnem tíz százalékkal nőtt a magyar bor ára.

Az eredmény oka egyrészt a pezsgőexport dinamikus növekedésével, másrészt a folyóbor-kivitel csökkenésével. A célországokat illetően nincs alapvető változás - mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy az agrárkapcsolatok fejlődésével ismét egyre fontosabb partner Oroszország.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×