eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kivárásra játszik a kormány

Tavaly július óta mintegy 25-27 százalékkal kellett volna emelni a gáz árát a szolgáltatóknak, tekintettel a világpiaci folyamatokra, a kőolaj és a földgáz árszintjének változására - mondta az InfoRádiónak az ICEG Európai Központ tudományos munkatársa.

A földgáz beszerzési árát az importszerződések többnyire ahhoz rögzítik, hogyan alakult az olaj ára a korábbi hónapokban, márpedig a kőolaj 2007 második felében körülbelül 50 százalékkal vagy annál is többel drágult, és azóta is tartja a 90-100 dollár körüli szintet - mondta az InfoRádiónak az ICEG Európai Központ tudományos munkatársa.

Pellényi Gábor hozzátette: az olaj drágulása miatt a gáz árának is emelkednie kellett volna, 25-27 százalékkal.

Az ICEG Európai Központ tudományos munkatársa szerint még lehet késleltetni az áremelést, hiszen van esély arra, hogy az év második felében olaj, és azután a gáz ára is csökken, a határidős árak azonban azt vetítik előre, hogy az árszint a következő években is a jelenlegihez hasonló lesz.

A gázszolgáltató cégeknél nyereségkiesést, veszteséget jelent, ha a gáz ára nem emelkedik olyan mértékben, mint a beszerzési költség - fűzte hozzá Pellényi Gábor.

Az egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékű haszonkulcs-csökkenést hajlandóak elfogadni a szolgáltatók a jelenlegi, nem túl erős versenyben.

A piacnyitást követően ugyanakkor új cégek jelennek meg, az ezek között folyó verseny miatt pedig valószínűleg mérsékelten emelkednek majd a gázárak - magyarázta az ICEG Európai Központ tudományos munkatársa.

Pellényi Gábor elmondta: összességében emelkednek majd az árak a piacnyitást követően is, de minden bizonnyal kisebb mértékben, mint egy monopolhelyzetben lévő szolgáltató esetén.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×