eur:
390.7
usd:
364.13
bux:
68189.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az eredmények a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlták

A legpesszimistább előrejelzéseknél is kevesebb tőke áramlott a hazai kis- és közepes vállalkozásokba az elmúlt években - mondta az InfoRádióban Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Az évi 100 millió forintnál magasabb árbevétellel rendelkező kis- és közepes vállalkozásoknak mindössze 0,6 százalékánál hajtottak végre tőkeemelést 2006-ban - mondta az InfoRádióban Zoltán Csaba. Azaz a több mint 36 ezer vállalkozás közül 219-ben.

A 219 eset között mindössze 35 olyan volt, amelynek során a tőke egy tulajdonostól független pénzügyi befektetőtől eredt. Elmondta azt is: a szektor vállalkozásaiba 575 millió forint friss tőke érkezett.

Az alacsony számnak pozitív okai is lehetnek. Például az, hogy a bankok sokkal könnyebben adnak hitelt a vállalkozásoknak, így azok nem igényelnek tőkebefektetést. Emellett vissza nem térítendő uniós támogatásokból is hozzájuthatnak forrásokhoz.

A tőkeáramlást azonban a befektetők félelmei is visszafogják. Kockázatosnak tartják a szektort, mert a sok esetben családi vállalkozásként működő cégek pénzügyi elszámolása gyakran átláthatatlan. Emellett néhány terméktípussal, kevés vevőre koncentrálnak, így egy piaci változás jelentősen megrendítheti pozíciójukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×