eur:
390.92
usd:
366.06
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kilóg Magyarország az egyre hosszabb sorból

Lengyelországban rövidesen megszűnik a progresszív személyi jövedelemadó, helyette egykulcsos, lineáris rendszer lesz. A világon jelenleg 21 országban van egységes, egykulcsos személyi jövedelemadó.

A lengyel miniszterelnök vasárnap jelenti be az egyszintű adó bevezetésének menetrendjét. Donald Tusk szerint a legvalószínűbb, hogy 2010-ben már csak egy kulcs lesz, a legrosszabb esetben 2011-re kell halasztani a bevezetést - tette hozzá.

Lengyelországban a sávos jövedelemadó-rendszer három kulcsa jelenleg 19, 30 és 40 százalékos.

A terv részleteiről hivatalosan még nem tudni semmit, de bennfentesek szerint az egységes kulcs 17 százalékos lesz, a tényleges személyi jövedelemadó-teher pedig 13 százalékosnak ígérkezik a családtámogató kedvezmények és adómentes jövedelemhatár bevezetése miatt.

A világ 202 önálló országa, illetve adóhatósága közül 21-ben van egységes, egykulcsos személyi jövedelemadó, és ezek közül 17 - mint például Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Mongólia, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna - egykori szocialista ország, amelyek az utóbbi években tértek át erre módszerre, utoljára Csehország éppen az idén. (A felsorolásból látszik, hogy Közép-Európában lassan Magyarország lesz az egyetlen kakukktojás.)

A volt szocialista országokban a reform egyik fő érve az volt, hogy miközben a bérek emelkednek, az országok mégis megtarthassák a költségelőnyt a külföldi beruházók számára Nyugat-Európához képest.

Az egységes adórendszereket a különböző országokban nem könnyű összehasonlítani, mert a kedvezmények eltérőek. Az egységes adó egészében rendszerint adócsökkentést jelent a korábbi rendszerhez képest, de nem ritka az sem hogy a kisebb jövedelműek adóterhe megnő abszolút értékben, mert az egységes kulcs magasabb, mint a korábbi legkisebb kulcs. Pontosan ez történik idén Csehországban is.

Ezzel együtt általános tapasztalat, hogy az egyszerűbb rendszer, a kevesebb kivétel és a többség számára csökkenő adó miatt kisebb az ösztönzés és a lehetőség az adóelkerülésre, a beszedés hatékonysága nő, és az érintett országokban a költségvetés személyi jövedelemadó-bevétele növekszik. Ennek iskolapéldája gyanánt idézik Oroszországot, ahol a 13 százalékos egységes kulcs 2001-es bevezetése után az első évben 25 százalékkal, a másodikban 24 százalékkal nőtt a költségvetés bevétele a személyi jövedelemadóból reálértéken.

Az egységes adó elleni érvek között a legfőbb az, hogy igazságtalan, mivel a nagyobb jövedelműeknek kedvez, és ezzel rombolja a társadalmi szolidaritást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×