eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A GDP 65,9 százalékát teszi ki az államadósság

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százalékát tette ki 2007-ben, az államadósság pedig a GDP 65,9 százaléka volt - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2007-ben 1.420,7 milliárd forint volt, a GDP 5,6 százaléka. Az államháztartás bruttó - maastrichti - adóssága tavaly a GDP 65,9 százaléka, 16.741 milliárd forint volt, az államháztartás nettó tartozása pedig 13.567 milliárd forintot, a 2007-es év GDP-jének több mint 53 százalékát tette ki.

Tavaly az utolsó negyedévben a központi kormányzat elsősorban az MNB-nél tartott betéteinek felhasználásával, egyéb követeléseinek csökkenésével, hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával fedezte a finanszírozási igényét, ami 548 milliárd forint volt.

Az önkormányzatok hiánya meghaladta a 205 milliárd forintot 2007-ben, amelyet elsősorban hosszú lejáratú deviza értékpapírok kibocsátásával fedezték, a kötvénykibocsátás pedig az előző negyedévhez hasonlóan történelmi csúcsot ért el. Emellett jelentős volt részükről a hitelek felvétele és az egyéb tartozások növekedése is.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2007-ben a GDP 1,7 százaléka 444 milliárd forint volt. A Jegybank adatai szerint tavaly a negyedik negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek, a készpénz, a befektetési jegyek, az életbiztosítási és a nyugdíjpénztári követelések növekedtek jelentősen. Számottevő volt ugyanakkor a rövid lejáratú állampapírok eladása.

A háztartások a korábbi negyedévekben jelentős mértékű valuta-felhalmozása már a harmadik negyedévben megfordult, a pénzügyi számlák adatai alapján a háztartások 24 milliárd forintos értékben használtak fel külföldi készpénzt a negyedik negyedévben.

A hitelek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó, de mértéke némileg elmaradt a harmadik negyedévi csúcsértéktől.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint: a forint kisebb mértékű gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 37 milliárd forinttal növekedett 2007 utolsó negyedévében.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×