eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vészjósló vélemények Magyarországról

Fennáll a veszélye annak, hogy a magyar gazdaság stagflációs állapot felé közelít a legfrissebb adatok alapján - közölte a MarketWatch tőzsdei hírszolgálat New Yorkból. A hírportál szerint Magyarország nehéz helyzete figyelmeztetés más közép- és kelet-európai országoknak arra, hogy gazdaságuk ilyen irányt vehet.

Magyarországra kettős veszély leselkedik: a felszökő inflációval egyidejűleg csökkenő gazdasági növekedés.

A MarketWatch által közölt adatok szerint Magyarországon januárban 7,1 százalékos éves mértékű inflációs ütemet mértek, ami jóval meghaladja a központi bank 3 százalékos célértékét. Eközben a negyedik negyedévben a GDP növekedése éves viszonylatban 0,8 százalékpontra lassult.

A legfrissebb makrogazdasági mutatók megerősítik, hogy "a magyar gazdaság stagflációs állapotba jutott, és nagyon kevés jel utal arra, hogy a növekedés lendületet vesz" - idézte Lars Christensent, a dániai Danske Bank vezető elemzőjét a hírportál.

A szakértő szerint ez a stagflációs helyzet bekövetkezhet egy sor kelet-európai országban is. Magyarázata szerint a jelentős egyensúlyhiány inflációs nyomást idéz elő, amely végső soron gátat szab a fellendülésnek.

Christensen szerint a legsérülékenyebb gazdaságok a balti államok, továbbá Románia és Bulgária. Úgy látja ugyanakkor, hogy Szlovákia és Csehország helyzete szilárdabb.

A MarketWatch háttérmagyarázata szerint Magyarországon a néhány évi fenntarthatatlan hiányt követően költségvetési szigorítást vezettek be, amely a növekedés jelentős lassulását okozta.

Nigel Rendell, aki az új piacok vezető elemzője az RBC Capital Markets csoportnál, ugyancsak az inflációt tartja a központi kérdésnek. Szerinte a magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak az egész térségben meglódították az inflációt.

Véleménye szerint az új európai piacgazdaságok esetében nem működik az az elmélet, hogy a bővülő hazai keresletnek köszönhetően akkor is fenn tudják tartani a növekedési ütemet, ha a fejlett gazdaságok lelassulnak.

"A közép-európai új gazdaságok nem képesek függetlenül működni a világ többi részétől, mivel exportjuk 70 százaléka a nyugati piacokra irányul. (...) Elkerülhetetlen, hogy ezen gazdaságok növekedése is visszaessen, ha Amerika, Nyugat-Európa és más fejlett térségek recesszióba esnének" - mondta.

Rendell úgy látja, hogy Szlovákia például semmi esetre sem tudja tartani a jelenlegi erős GDP-növekedési ívet. Szerinte Szlovákiában "túl erős" növekedési iramot diktáltak, ami a későbbiekben infláció nyomást gerjeszt.

A szakértő szerint a térség központi bankjainak nehéz döntéseket kell hozniuk. Úgy véli, Magyarországon a következőképp merül fel a kérdés: a Magyar Nemzeti Bank vajon a kamatlábak emelésével reagáljon a folytatódó magas inflációra és a forint további gyengülésének veszélyére a nemzetközi hitelpiac zavarai közepette, vagy pedig kamatcsökkentéssel próbálja meg serkenteni a növekedést?

Christensen várakozása szerint a magyar jegybank egyelőre az óvatos politikát választva nem módosít az irányadó kamaton. Úgy látja viszont, hogy az MNB-nek lépnie kell majd, ha a forint erőteljesen romlani fog, aminek nyilvánvaló a veszélye.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×