eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mosonyi: "Nagyon pozitív" évet zárt a MOL

Jó eredménnyel zárta 2007-et a MOL Nyrt., ami a többi között az akvizícióknak is köszönhető - mondta az InfoRádiónak a társaság vezérigazgatója. Mosonyi György 2008-ra hasonló eredményt vár a cégtől.

Hogyan értékeli a tavalyi évet?

Nagyon pozitívnak

, hiszen majdnem elértük a 2006-os rekorderedményünket. Az árfolyamváltozás miatt dollárban számolva 5 százalékkal meghaladtuk, forintban azonban 4 százalékkal elmaradtunk attól.

Az eredményeket a finomítás húzta a leginkább. Mely tényezők hatottak pozitívan?

Elsősorban az, hogy 8 százalékkal növeltük az értékesített volument, emellett igyekeztünk közvetlenül a végfelhasználóknak értékesíteni, kiiktatva az exportban a közvetítőket; ez javította az eredményességet. Fontos az is, hogy egészséges volt az iparági környezet, amelyben magasak voltak a finomítói marginok.

Kutatás-termelésben kicsit elmaradtak a várakozásoktól. Mi volt ennek az oka?

A Szőreg-1 gázmező kitermelését leállítottuk, ami önmagában 14 százalékkal csökkentette a magyarországi termelést, ez pedig forintban is jelentős kiesést okozott. A dollár-forint árfolyamváltozása miatt nem élveztük előnyét az emelkedő kőolajáraknak, a csökkenő termelés és a stagnáló, forintban kifejezett árak miatt az upstream (kutatás-termelés) teljesítménye nem érte el a tavalyelőtti szintet.

Mit várnak az idei évtől?


A kőolajárak valószínűleg megmaradnak a mostanában tapasztalt magas szinten, és a finomítói környezet is hasonló lesz az elemzők szerint. Amennyiben a várakozások teljesülnek, nagy az esélye annak, hogy megismételjük a jó teljesítményt 2008-ban is. A downstreamre (finomítás, feldolgozás és értékesítés) hatással lesz, hogy idén két finomítónk karbantartás miatt leáll, ezt az időszakot vásárolt termékkel kell majd áthidalnunk, ami csökkenti majd a nyereségességet. Ugyanakkor az olaszországi, mantovai finomító megvásárlásával plusz 2,6 millió tonnát tudunk termelni, ez pedig növekedést jelent. Az upstream területén stagnáló gáz-, és kis mértékben csökkenő kőolajtermelésre számítunk, ahol a valamivel kisebb magyarországit részben kompenzálja majd a növekvő külföldi termelés.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×