eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mosonyi: jó évet zárt a MOL

Jó évet zárt a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 2007-ben, az eredmények alapján stabil, kiszámítható a megtérülés - mondta Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója.

A MOL hatékonysága jó, a világ élvonalába tartozik. A lekötött tőkére vetített megtérülési mutatója 19 százalék, ami az iparág egyik legjobbja, hiszen ez az arány a felső harmadba tartozó cégek esetében 18-23 százalék között van - mondta a vezérigazgató.

Mosonyi György azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a társaság nyilvánosságra hozta tavalyi eredményét.

A vezérigazgató elmondta: tavaly nagyon jól alakult a MOL szempontjából az olaj ára és a finomítói árrés, ugyanakkor a dollár gyengülése negatívan hatott a gazdálkodásra.

A gázkitermelés tavaly 17 százalékkal csökkent, amiből 14 százalékpontot a Szőreg-1 gázmező felfüggesztett tevékenysége okozott. A csökkenés további 3 százaléka pedig annak tudható be, hogy a magyarországi mezők kimerülőben vannak, és a termelést egyelőre csak részben tudja stabilizálni a MOL.

A vezérigazgató kifejtette: a kőolaj-kitermelés szintén csökken Magyarországon, amit csak részben tud kompenzálni az akvizíciókból származó más országbeli kitermelés. Mivel tavaly 16 fúrásból 8 sikeres volt Magyarországon, a szénhidrogén-kitermelést 2008-ban a vállalat stabilizálni tudja, illetve 2010-től emelni képes a kitermelést a most meglévő portfolió alapján.

Mosonyi György elmondta azt is, hogy a feldolgozás-kereskedelem esetében 8 százalékkal nőtt tavaly az értékesítés, ami jóval magasabb a piaci 3-4 százalékos átlagnál.

A vezérigazgató a tervezett, 8 országban működő gázszállító cég bevonásával létrehozandó egységes szállítórendszerről és együttműködéséről közölte: ha megvalósul a kooperáció, akkor nő az ellátásbiztonság, és az iparági verseny is élénkül.

Hozzátette: Arad és Algyő között 2009 végére kiépítenek egy új vezetéket, és gondolkodnak a horvát-magyar összeköttetésről is. Ezáltal szintén javul az ellátásbiztonság, és tovább bővülhet a piac.

Mosonyi György szerint fontos az előrelépés a regionális együttműködésben, és reményét fejezte ki, hogy jól haladnak majd a tárgyalások.

A vezérigazgató a jövőről elmondta: az elmúlt időszakival azonos piaci körülmények között a MOL meg tudja ismételni a tavalyi eredményeket. Az elemzők többsége az idén hordónként átlagosan 80 dollár körüli olajárra számít.

Az előrejelzések szerint a finomítói árrések is 100 dollár felettiek lesznek a benzin és a gázolaj tonnánkénti ára esetében, és mivel a MOL-nak rendkívül jó hatékonyságú finomítói vannak, ez előnyös lesz számára. Az egyetlen bizonytalan tényező a dollár árfolyamának alakulása az euróhoz képest.

A vezérigazgató kifejtette: a kitermelést az idén lényegében stabilizálják, és azt várják, hogy részben az orosz kitermelés felfutásával 2009-2010 körül már nőni fog akvizíciók nélkül is.

Az akvizíciókról elhangzott, hogy a MOL most is tárgyal oroszországi, pakisztáni és nyugat-afrikai lehetőségekről, és együtt akar működni az indiai és líbiai állami olajcégekkel is.

A MOL reméli továbbá, hogy növelni tudja a horvát INA-ban a részesedését, amelyben az ottani állami tulajdonrész 50 százalék alá csökkent. Mosonyi György elmondta: hamarosan tárgyalni fognak a horvát kormánnyal az INA további sorsáról, és remélik, hogy a MOL szempontjából jól alakulnak a megbeszélések.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: a MOL egyelőre nem kívánja kommentálni azt, hogy az OMV az unióhoz fordult az esetleges fúzió kapcsán. Igaz, továbbra sem támogatja, hogy Közép-Európában iparági monopólium jöjjön létre.

A vezérigazgató elmondta: a most napi 42 millió köbméter kapacitású, Ukrajnán is keresztül jövő gázvezeték magyarországi szakaszát bővítik, és így 30 millió köbméterrel, 72 millió köbméterre növelik a napi betáplálási kapacitást. A beruházás 2009-re valósul meg.

A MOL elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az idei éves rendes közgyűlésen esetleg bevon saját részvényeket, de erről egyelőre nincs konkrét döntés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×