eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Veres: elérhető a 2,8 százalékos idei gazdasági bővülés

Nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására a pénzügyminiszter, annak ellenére sem, hogy a piaci várakozásokat alulmúlta a csütörtökön közzétett tavalyi GDP adat. Veres János hangsúlyozta: továbbra is elérhetőnek tartja a 2,8 százalékos idei gazdasági bővülést.

A pénzügyminiszter szerint semmi sem indokolja az idei növekedési előrejelzés módosítását. Veres János a csütörtökön nyilvánosságra hozott GDP-adatok kapcsán hangsúlyozta: továbbra is elérhetőnek tartja a 2,8 százalékos idei gazdasági bővülést.

A pénzügyminiszter kifejtette: az állami szektor kibocsátásának alacsony mértéke, illetve a kormányzat fogyasztási és beruházási célú keresletének jelentős visszafogása tükröződik a tavalyi alacsony növekedési adatban, az "üzleti szféra növekedése rendben van".

Mivel az idén már nem lesz szükség az állami kereslet ilyen mértékű visszafogására, az üzleti szféra növekedési eredményei erőteljesebben hatnak majd a GDP adatra. Ennek köszönhetően a GDP az idén a költségvetési törvényben meghatározott mértékben, 2,8 százalékkal bővülhet - mondta.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján tavaly 1,3 százalékkal volt magasabb a bruttó hazai termék, a GDP, mint egy évvel korábban, míg 2007 utolsó negyedévében a gazdasági növekedés 0,8 százalék volt.

A Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az elemzők erre az időszakra 1 százalékos GDP-emelkedést vártak. Madár István hozzátette: tavaly nem volt olyan negyedév, amikor 0,2 százaléknál nagyobb mértékben emelkedett a GDP és az éves adat 1995 óta a legalacsonyabb. Úgy vélte: ez a helyzet azt mutatja, hogy a gazdaság közel áll a recesszióhoz.

A fogyasztói árak januárban 7,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve és 1 százalékkal nőttek tavaly decemberhez képest. Az éves adat megegyezik az elemzői várakozásokkal.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×