eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az sms roamingdíját is csökkentené az Európai Bizottság

Alig néhány nappal azután, hogy életbe lépett az Európai Unió roamingdíjat korlátozó szabálya, az információs társadalomért felelős biztos arra figyelmeztette a mobilszolgáltatókat, hogy csökkentsék az üzenetküldés és adatforgalom roamingdíjait is, különben a Bizottság kénytelen lesz ezek árát is rendeletben szabályozni.

Szeptember vége óta a mobilszolgáltatók legfeljebb percenként 49 eurócentet kérhetnek egy külföldről indított hívásért, egy fogadott hívásért pedig 29 eurócentet, és a következő két évben ezt tovább kell majd mérsékelniük 43, illetve 19 centre.

Viviane Reding biztos győzelemként könyvelhette el, hogy júniusban az EU elfogadta ezt a szabályt, ami ellen a szolgáltatók elég hevesen tiltakoztak, és kitartóan lobbiztak, mert szerintük sérti a szabad verseny elvét.

Az Unió azonban a korábban akár több eurós percdíjakat indokolatlanul magasnak tartotta, és ezért döntött a hatósági szabályozás mellett, amelynek az egyes országok távközlési hatóságainak - nálunk az NHH - kell érvényt szerezniük.

A luxemburgi Viviane Reding azonban nem elégszik meg ennyivel: az új szabályozás életbe lépésekor felszólította a mobilszolgáltatókat, hogy a külföldről bonyolított sms és adatforgalom díjait is csökkentsék, és kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor ezeket a díjakat is a Bizottság fogja szabályozni.

A mobilszolgáltatókat tömörítő GSM szövetség természetesen azonnal tiltakozott, mondván, hogy a hatósági díjszabás miatt lelassulhat az otthoni hálózatokban alkalmazott árak csökkenése, mert a cégeknek valahonnan pótolniuk kell a kieső árbevételt, és egyébként is, a piaci verseny sokkal alkalmasabb az árak kordában tartására. A roamingdíjak az európai mobilszolgáltatók árbevételének alig három százalékát adják.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×