eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Oroszországban letették a Nissan gyárának alapkövét

Kétszázmillió dolláros befektetéssel összeszerelő üzemet épít a Szentpétervár közelében fekvő kamenkai ipari övezetben a Nissan Motor Co. japán vállalat; az új gyár alapkövét vasárnap tették le.

Az orosz kormány és a japán autóipari vállalat tavaly júniusban írta alá a gyár építéséről szóló megállapodást. A tervek szerint 2008 őszére építi fel a Beta Tek Construction nevű török vállalat a gyárat, amely 2009 elején kezdi meg a termelést.

A Nissan két modellt, a luxuslimuzinként emlegetett Teanát és az X-Trail terepjárót fogja gyártani, évente 50 ezer darabot.

Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes az ünnepélyes alapkőletételi ünnepségen hangsúlyozta: az orosz piacon egyre több jelentős külföldi termelő jelenik meg, ami azt bizonyítja, hogy Oroszországban stabil beruházási környezet alakult ki.

Rámutatott, hogy a Nissan a kölcsönösen előnyös együttműködés példája. Az új szentpétervári üzem új munkahelyeket teremt, és a megállapodás alapján az importalkatrészek aránya fokozatosan csökkenni fog, ahogy az orosz vállalkozások átveszik a beszállító szerepkört.

A japán autóipari társaságok közül a Nissan a második, amely autógyárat létesít Oroszországban. A Toyota ugyancsak a kamenkai ipari övezetben a tervek szerint idén decemberben avatja fel gyárát.

Egyre több külföldi autógyártó telepszik meg Oroszországban, amelynek piaca lendületesen fejlődik, és a fogyasztók érdeklődése egyre inkább a külföldi márkák felé fordul. Tavaly és tavalyelőtt a külföldi autók eladásának részaránya már 51 százalékra emelkedett.

Oroszországban tavaly haladta meg először a kétmilliót az eladott autók száma: 2005-höz képest 20 százalékkal többet, 2 millió 60 ezer darab autót értékesítettek. Az autópiac összforgalma tavaly 32 milliárd dollárt tett ki.

Idén az eladott autók száma 2,4 millió darabra emelkedhet, így a forgalom 45 milliárd dollárra bővülhet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×