eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az autóipar repíti a szlovák tigrist

Továbbra is gyors ütemben fejlődik Szlovákia gazdasága - derül ki a pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. A gazdaságot elsősorban a kivitel húzza, ezen belül főleg az autóipar biztosítja a lendületes fejlődést. Az elemzők azonban még jobb eredményre számítottak.

Idén az első negyedévben a gazdasági növekedés éves üteme 8,9 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 9,6 százalékról - derül ki a szlovák statisztikai hivatal gyorsjelentéséből.

A növekedés ugyan elmaradt az átlagosan 10,7 százalékos elemzői várakozásoktól, de jobb a tavalyi átlagnál, és a szlovák kormány ez évi előrejelzéseinél is.

Európai összefüggésben is kiváló a mostani teljesítmény, hiszen az Európai Unión belül a második legjobbnak számít.

A pénzügyminisztérium 2007-ben éves szinten a GDP 8,1 százalékos, a jegybank 8,9 százalékos növekményét várja.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy lassan lecseng a 2004-ben elindított szlovák gazdasági reformok pozitív hatása, és az ország gazdasági fejlődése már 2008-tól érezhetően lelassulhat. A szakemberek jövőre 6 százalékos GDP-növekedésben bíznak.

A gazdaságot elsősorban a kivitel húzza, ezen belül főleg az autóipar biztosítja a lendületes fejlődést.

Szlovákiában 2008-ban vagy legkésőbb 2009-ben már körülbelül 800 ezer autót gyártanak, amivel az ország egy főre számítva a világ legnagyobb autóipari hatalma lesz.

A PSA Peugeot Citroen és a dél-koreai Hyundai/Kia már működő gyárai miatt az autóipar termelésének értéke tavaly több mint 70 százalékkal nőtt.

Kedvezően alakult a munkanélküliség is, az első negyedévben az előző esztendő hasonló időszakához viszonyítva 2,1 százalékkal nőtt a foglalkoztattok száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×