eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma

A vártnál jobban nőhet a GDP

Várhatóan a kormány által tervezett 2,2 százaléknál nagyobb mértékben emelkedik a GDP idén - mondta a pénzügyminiszter.

Veres János az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt kijelentette: az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű hiánya 2006-ban a várt 10,1 százalék helyett 9,2 százalék volt.

Veres János az okok között említette, hogy a tb-járulékbevétel GDP arányosan 0,3 százalékkal, a jövedéki adóbevétel pedig 0,1 százalékkal haladta meg a tervezettet.

Idén ez a hiányt 6,8 százalékra tervezték, ehelyett 6,6 százalékos lehet, míg a pénzforgalmi hiány az önkormányzatokkal számolva 6,5 százalék lehet, a tervezett 6,9 helyett.

A már bevezetett intézkedések közül a pénzügyminiszter kiemelte az egészségügyben megtett lépéseket, amelyek korlátozták a keresletet és átalakították az intézményrendszert.

"Végre sikerült elérni, hogy a gyógyszerkassza az első három hónapban az előirányzatnak megfelelően alakuljon, miközben több száz gyógyszer kevesebbe kerül" - közölte.

A pénzügyminiszter elmondta: júliusban az Európai Bizottság, előtte a pénzügyminiszterek tanácsa értékeli a konvergenciaprogram időarányos teljesítését, a minősítés várhatóan pozitív lesz.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány egyszerűbb és átláthatóbb adórendszerre vonatkozó javaslatot kíván beterjeszteni az Országgyűlés elé, amelynek lényege nem az adómértékek megváltoztatása, hanem a versenyképesség érdekében tett módosítások, amelyek a vállalkozók terheit mérséklik.

A pénzügyminiszter szerint reális esély van arra, hogy 2009-re a konvergenciaprogramban foglaltak szerint a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalékra csökkenjen, ami megfelel a maastrichti kritériumnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×