eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Példátlan akciókkal gyűjt megrendeléseket az Airbus

Az Airbus dollármilliárdos kedvezményeket ad megrendelőinek, hogy lépést tudjon tartani a Boeing 787-es Dreamlinerével, amely a legkeresettebb utasszállító gép a repülés történetében.

Az európai repülőgépgyártó csaknem felére csökkentette A350 jelzésű gépe árát. A lépéstől azt várják, hogy megnő a repülő iránti kereslet, és a versenyben felzárkózhatnak a Boeing Dreamlinere mellé.

Az A350-800-as és 900-as gépek ára 189, illetve 215 millió dollár, a gyár azonban egyes információk szerint mindkettőt 102 millióért árulja, vagyis 46, illetve 53 százalékos árengedményt ad a megrendelőknek.

A leértékelések nem ritkák a repülőgépgyártóknál, de a szakértők szerint az ekkora mértékű árcsökkentés rendkívül ritka.

Összehasonlításképpen: a Boeing a hírek szerint az eredeti ár egyharmadával kér kevesebbet a 787-esért: 153 helyett 102 millió dollárt.

Mindent a vevőért

Az Airbus tehát mindent megtesz azért, hogy maximalizálja a megrendelések számát.

Az Egyesült Arab Emirátusok légitársasága valószínűleg hamarosan bejelenti, hogy száz darab A350-est rendel. A költségek teljes áron 19 és 21,5 milliárd dollár között lennének, az árcsökkentés után azonban a céghez csupán maximum 10 milliárd dollár folyik majd be, a légitársaság pedig még ennél is kevesebbet fizetne.Az Airbus valószínűleg ingyen ad gépeket azoknak a megrendelőknek, amelyeknek nem tudta időben leszállítani a gépeket, az A380-as, az eddigi legnagyobb utasszállító repülők gyártása ugyanis két évet késett.

Egyes források szerint ennek köszönhetően az Egyesült Arab Emirátusok légitársasága plusz gépekhez is hozzájut.

Nem csak ez a társaság nyer azonban az Airbus akciójával: különböző közös üzleti ügyeik után valószínűleg a US Airlines is vásárol majd 20-30 darabot az európai gyár gépeiből.

A Finnair is jól jár: a finn társaság még akkor rendelt A350-eseket, mielőtt a gyár áttervezte, és ennek következtében megemelte volna a típus árát, a finnek így még az eredeti összegért kapták meg az új verziót.

Az Airbus kissé elhanyagolta a kisebb A350-est, mert a hatalmas A380-as tervezésével és kivitelezésével volt elfoglalva.

A Boeing Dreamlinere azért ennyire sikeres, mert rendkívül hatékony az üzemagyag-felhasználása, emiatt pedig csökkennek a légitársaságok kiadásai, és környezetvédelmi szempontból is előnyös.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×