eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jelentősen csökkentenünk kell szén-dioxid kibocsátásunkat

Több mint 10 százalékos csökkentést kér a magyar szén-dioxid kvótamennyiségből az Európai Bizottság. Nem a magyar terv az első, ahol jelentős csökkentést kér az unió végrehajtó bizottsága. A környezetvédelmi tárca még nem nyilatkozik az ügyben, egyelőre elemzi a döntést.

A magyar javaslatban szereplő értéknél 12,4 százalékkal alacsonyabb mennyiségű szén-dioxid-kibocsátási egység kiosztását hagyta jóvá a 2008. és 2012. közötti időszakra az Európai Bizottság.

Ez mintegy 3,8 millió tonnával kevesebb, összesen majdnem 27 millió tonna lenne.

A testület közleményében úgy fogalmazott: ha Magyarország csökkenti a kvótamennyiséget, azaz elfogadja a bizottság módosítási javaslatát, akkor automatikusan megkapja az Európai Bizottság támogatását a magyar nemzeti kiosztási terv.

A bizottság megjegyezte azt is, hogy a magyar terv további mintegy 1,4 millió tonna kibocsátással számol azokban az ágazatokban, amelyek 2005-ben még nem számoltak be szén-dioxid-kibocsátásukról.

Az unió végrehajtó szerve a tagországok nagy részének szennyezési tervét megvizsgálta már, és kevés kivétellel valamennyi esetben csökkentést írt elő.

Magyarországé időrendben a tizenkilencedik nemzeti kiosztási terv volt, amelyet a bizottság értékelt, és ebből csupán hármat, a britet, a franciát és a szlovént fogadta el teljes egészében, a többinél csökkentést írt elő.

A kvótaterv készítésekor mind a minisztérium, mind pedig szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a mostani terv szigorúbb lesz az előző, 2005. és 2007. közötti időszakra szólónál, ezért nem is meglepő, hogy a tárca, egyelőre nem reagál a brüsszeli döntésre.

Magyarország most három dolgot tehet: elfogadja a csökkentésről szóló döntést, vagy vitatja azt és megpróbál kompromisszumra jutni a bizottsággal, mint Németország, illetve az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért, ahogy azt például Szlovákia is tette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×