eur:
393.7
usd:
356.2
bux:
72847.79
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Benzináremelés: ez még csak a kezdet?

Három forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A lépés magyarázata az olaj árának emelkedése; a tavaly ősz óta tartó szinte folyamatos esés után ugyanis múlt hét végén ismét héthónapos csúcsra emelkedett a nyersolaj tőzsdei ára. Barta Judit, a GKI energiakutató elemzője szerint hosszú távon is magas kőolajárakkal számolhatunk.

Az amerikai benzinkészletek csökkenése és néhány kőolaj-finomító kiesése miatt emelkedtek meg ismét az olajárak a világpiacon. A GKI energiakutató elemzője nem tartja kizártnak, hogy még néhány hétig, amíg az amerikai finomítók működése nem áll helyre, növekedni fog az olaj ára.

Az iráni helyzet viszont nincs gyakorlati hatással az árak alakulására. Barta Judit ezt azzal magyarázza, hogy az olajpiac nem tartja reálisnak egy esetleges Irán elleni amerikai katonai csapás veszélyét.

Az elemző szerencsejátéknak nevezte az olajár előrejelzését, az árat ugyanis már régen nem csupán a kereslet és a kínálat határozza meg.

Azt mindenesetre valószínűnek tartja, hogy hosszú távon magas marad az olaj ára, mert elsősorban az ázsiai országok gyors gazdasági növekedése miatt a kereslet tartósan és dinamikusan nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet igazgatója szerint a szövetségi kormányzat nem úgy értelmezte a tartományi választási eredményeket, hogy változtatnia kell a politikáján, hanem úgy, hogy azt csupán nem magyarázták el elég jól. Mindenesetre az AfD és az új BSW erősödése, különösen utóbbi lehetséges, CDU-val történő kormányzása jelentős ellentéteket hoz reflektorfénybe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt a fordulat: földbe állt az elmúlt napok magyar sztárrészvénye

Itt a fordulat: földbe állt az elmúlt napok magyar sztárrészvénye

Gazdasági információk tekintetében ma az Egyesült Államokban jön az ISM feldolgozóipari bmi, amelyet fontosnak tarthat majd a piac. Különösen a hét második fele hozhat majd nagyobb mozgásokat a piacokon, ugyanis az augusztusi amerikai munkaerőpiaci adatok fontos kérdésekre adhatnak választ a recesszióval kapcsolatban. Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai tőzsdéken, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. A hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×