eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb alapkamat-emelést várnak az elemzők

Az elemzők a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési sorozatának folytatódására számítanak a jövő héten. A Reuters októberi felmérésében résztvevők továbbra is pontosan akkora államháztartási hiányt várnak 2006-ra és 2007-re, mint a kormány konvergenciaterve, de az euró bevezetését csak 2014-re teszik.

A nemzeti ünnep miatt a szokásostól eltérően, kedden tartja kamatdöntő ülését a Monetáris Tanács.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége negyed százalékpontos emelést vár.

Az alapkamat június óta összesen 1,75 százalékponttal lett magasabb, a keddi ülés előtt 7,75 százalékon áll. A legutóbbi három hónapban fél-fél százalékponttal szigorított a kölcsönfeltételeken az MNB.

A szigorítás sebességének lassulása nem lenne meglepetés, hiszen az elemzők már az előző hónapban is azt valószínűsítették, hogy az év hátralévő részében kisebb lesz ez az ütem, mint a nyáron.

Jelenleg az elemzői többség 8,5 százalékon látja az alapkamat csúcsát, és úgy gondolják, hogy ezt már az idén eléri az alapkamat.

Az infláció is magasabb lehet a vártnál

Megemelkedtek az inflációs várakozások is. Múlt heti adatok szerint szeptemberben a vártnál jelentősen nagyobb mértékben, 5,9 százalékra szökött fel az éves fogyasztói infláció az augusztusi 3,5 százalékról.

Kedvező tényező lehet ugyanakkor, hogy a forint a múlt héten négyhónapos csúcspontra erősödött, az olajárak pedig tovább csökkentek a világpiacon az elmúlt hetekben. Hosszabb távon mindez fékezheti az inflációt, de csak akkor, ha a forint erős, az olaj pedig olcsó marad.

Az eddigi fejlemények alapján az elemzők arra számítanak: a korábban feltételezettnél hamarabb jelenik meg a kormány adó- és áremeléseinek hatása az inflációban, azaz a hatásoknak a korábban vártnál nagyobb része esik 2006-ra, és viszonylag kisebb hányada 2007-re.

2006 decemberére 40 bázisponttal, 6,4 százalékra emelkedett az elemzői inflációs várakozása, 2007 decemberére pedig 20 bázisponttal csökkent, 4,5 százalékra.

A némileg romló rövid távú és valamelyest javuló hosszabb távú inflációs várakozás azt is jelenti, hogy az elemzők jövőre kamatcsökkenésre számítanak. Szerintük 2007 végére 7,5 százalékra csökkentheti az alapkamatot az MNB a 8,5 százalékos csúcsról.

A forint emelkedése nem lesz tartós

Nem tekintik tartósnak az elemzők a forint erősödését. Az év végére 270-es árfolyamot jelez előre a konszenzus. Ez azt jelenti, hogy az elemzők többsége némi gyengülést vár a jelenlegi 266 körüli szintről a következő hetekben.

A várakozások szerint jelentősen lassul jövőre a gazdasági növekedés, erre az évre 3,9, jövőre csak 2,4 százalékos gazdasági növekedést jelez előre az elemzői középérték.

Nincs változás a korábbi várakozásokhoz képest abban sem, hogy a kormány konvergenciaprogramjával egyezően 2006-ra a GDP 10,1, 2007-re 6,8 százalékának megfelelő államháztartási hiányt prognosztizálnak a szakemberek.

A lefaragás üteme azonban a későbbiekben szerintük nem lesz elég gyors ahhoz, hogy 2014-nél előbb be lehessen vezetni Magyarországon az eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×