eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tíz év alatt alatt 40 százalékkal nőtt a jövedelmünk

A kilencvenes évek közepe óta 40 százalékkal nőtt a lakosság reáljövedelme - derül ki a statisztikai hivatal tanulmánykötetéből. A leggazdagabb és legszegényebb réteg jövedelme közötti különbség 7,6-szoros.

Lakatos Judit, a KSH főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a legalacsonyabb jövedelmi rétegbe kerülőket az alacsony iskolai végzettség, a munkanélküliség és a magas gyerekszám jellemzi.

A nyugdíjasok a jövedelmi helyzet szempontjából középen helyezkednek el a társadalomban. Õk tehát általában nem tartoznak a szegényebbek közé. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy többségük egyedül él, senkit nem kell eltartania.

Megváltoztak ugyanis azok a tényezők, amelyek szegénnyé teszik az embereket. Mára nagyobb hangsúlyt kapott, hány embert kell eltartani a jövedelemből, illetve, hogy van-e valakinek rendszeres jövedelme.

A középkorú férfiak között azért van sokkal több szegény, mint 10 évvel ezelőtt, mert sokuk vált munkanélkülivé, ugyanakkor még gondoskodniuk kell gyermekeikről is.

A lakosság alsó és felső 10 százaléka közötti jövedelemkülönbség 7,6 százalékos, ez nagyjából megfelel az európai átlagnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×