eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nyudíjasok lepik el Kínát

A kínai népességkorlátozó politika már a gazdasági növekedést veszélyezteti egy kínai akadémiai tanulmány szerint. 2050-re a kínai társadalom elöregedése messze meghaladja a világ átlagát.

Az egygyermekes családmodell miatt elöregszik a kínai népesség, és ez rövidesen súlyos munkaerőhiányhoz, az olcsó munkaerő hiánya pedig a gazdasági növekedés lassulásához vezethet - adta közzé tanulmányában a Kínai Társadalomtudományi Akadémia.

Az elemzés szerint Kína gyors gazdasági növekedésének egyik fő tényezője éppen a korlátlanul rendelkezésre álló munkaerő volt ez idáig, most viszont már ott tart az ország, hogy gazdaságilag legfejlettebb területein - például Kuangtung tartományban és a sanghaji agglomerációban - nehezen találnak a gyárak elegendő dolgozót.

Ráadásul - egy ENSZ-tanulmány szerint - 2050-ig 31 százalékra nő a kínai népességen belül a hatvanéves vagy annál idősebb népesség részaránya a jelenlegi 11 százalékról.

Meghaladja a világátlagot

Ezzel a kínai társadalom elöregedése messze meghaladja a világ átlagát. Az ENSZ előrejelzése szerint globális átlagban 22 százalékos lesz 2050-re a hatvanéves vagy annál idősebb népesség részaránya az össznépességen belül.

Kínában még a hetvenes évek végén vezették be a "családtervezési", azaz a népességkorlátozó politikát, attól tartva, hogy a veszedelmes túlnépesedés miatt az ország területe nem lesz képes ellátni a hatalmas lakosságot.

Kína népessége jelenleg már az 1,3 milliárdot is meghaladja. Ha nem lett volna az egygyermekes családmodell, akkor - félhivatalos kínai becslések szerint - az ország lélekszáma mára elérné az 1,6 milliárdot.

A gyermektelenek kapják a legtöbb támogatást

A kínai népességkorlátozó politika egy gyermek születését szorgalmazza családonként. Ezt részint a családoknak nyújtott támogatások rendszerével érik el, részint adminisztratív intézkedésekkel.

A gyermektelen házaspárok kapják a legnagyobb állami támogatást, az egygyermekesek valamivel kevesebbet, a többgyermekesek vagy nem kapnak, vagy éppenséggel büntető jellegű adókat, illetékeket kell fizetniük.

A többgyermekes családokat adminisztratív intézkedésekkel is sújtják, például állami munkahelyükről való elbocsátással, illetve állami bérlakásuk megvonásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×