INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A britek megelégelték a külföldieket

Infostart / InfoRádió
A brit konzervatív párt azt javasolja, hogy amikor Románia és Bulgária 2007 január 1-jén előreláthatólag felvételt nyer az Európai Unióba, akkor korlátozzák e két ország állampolgárainak angliai munkavállalását. A kormány valószínűleg elfogadja David Cameron elképzelését.

2004-ben tíz új taggal bővült az Európai Unió, belépett Magyarország is, és Anglia egyik volt a három régi tag közül, amelyik teljesen szabad munkavállalási lehetőséget biztosított az új uniós munkakeresőnek is.

Az illetékesek arra számítottak, hogy körülbelül 15 ezren élnek a lehetőséggel, ám hamarosan 600 ezer vendégmunkás érkezett, elsősorban Lengyelországból, ahol magas a munkanélküliség, és sokan értenek mezőgazdasági munkák végzéséhez.

A képzetlen munkaerőre szükség volt a gyárakban és a szolgáltató iparban, sok munkáskézre a mezőgazdaságban.

Manapság egyre több Angliában a lengyel vagy magyar pincér és bolti kiszolgáló.

Szobafestést és villanyszerelést egyre több lengyel és magyar végez. Egyes észak-angliai gyárakban újonnan érkezett lengyelek ezrei dolgoznak, és jelentős részük le akar telepedni, családostól új életet akar kezdeni Angliában.

A munkaerőpiac azonban kezd telítődni. Ezért javasolta szombaton David Cameron, a kormányzó szocialistákkal örülbelül egyenlő támogatást élvező ellenzéki Konzervatív Párt vezére, hogy amikor 2007. január 1-jén Románia és Bulgária előreláthatólag belép az Európai Unióba, korlátozzák az onnan érkező munkavállalók angliai lehetőségeit.

A brit külügyminisztérium és a kormányon lévő labour párt nem tartja célravezetőnek kvóták bevezetését, de az illetékes miniszterek nyilatkozataiból az derül ki, hogy lesznek megkötések a romániai és bulgáriai munkakeresők esetében.

A Sunday Times vasárnap, széles körben végzett közvélemény-kutatás alapján közölte, hogy a brit lakosság 77 százaléka szerint szükséges a szigorú szabályozás, tehát munkapiaci igények szerinti kvóták felállítása.


A címlapról ajánljuk