eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Gyurcsány, a magyar érdekek és a benzinár

Múlt év őszén a jelenleginél olcsóbb benzinárak mérséklődtek 10-12 forinttal a kormány előrehozott áfacsökkentése miatt. A döntést akkor az Európai Unió pénzügyminiszterei nem tartották jónak, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavai szerint akkoriban fontosabb volt a magyar emberek érdeke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, 2005. szeptember 11.-én, vasárnap, hét hónappal az országgyűlési választások első fordulója előtt mértékletességet kért a MOL-tól.

"Vegyen részt abban, hogy csillapítsuk a világpiaci áraknak a magyar árakban való megjelenését, ha kell, akkor nyereségessége rovására is közreműködjön abban a közös célban, hogy ilyen típusú ársokkok az országot ne érjék el" - mondta a kormányfő.

Tíz hónap, sok forint

Tíz hónappal később, 2006. júliusában a 95-ös benzin átlagos ára 301 forint, de van olyan kút is az országban, ahol 312 forintért lehet a példaként említett üzemanyaghoz jutni.

Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben hivatalos kínai és hongkongi látogatásáról hazaérkezve a Ferihegyi repülőtéren jelentette be, az előző napok konzultációi alapján döntöttek úgy, hogy a kidolgozott forgatókönyvek közül azt választják, amely szerint a 2006. január 1-re bejelentett öt százalékos áfacsökkentést egyes termékeknél, például a benzinnél és a gázolajnál előrehozzák.

Az európai átlag alatt

Az olaj világpiaci árának emelkedése miatt a benzin ára a térség európai uniós tagállami között nagyjából most kiegyenlített. Gyurcsány Ferenc múlt év őszén azonban az egyik legolcsóbb üzemanyagárról beszélt.

"Ezzel a csökkentéssel Magyarország a 25-ök Európájának átlaga alá szorítja Magyarországon a benzinárakat. Nagyságrendben a szlovák és a magyar benzinkúti árak azonosak lesznek" mondta a kormányfő.

"Fontosabb a magyar érdek"

A miniszterelnök 2005. szeptemberében megfontolásra érdemesnek nevezte az EU pénzügyminisztereinek akkori állásfoglalását, amely szerint az adócsökkentés nem jó megoldás a magas üzemanyagárak elleni fellépésként.

Gyurcsány Ferenc tavaly ősszel úgy fogalmazott: "ebben az esetben fontosabb a magyar gazdaság, az emberek érdeke, mint a pénzügyminiszterek által felvetett aggodalom reális magva".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×