INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Gyurcsány, a magyar érdekek és a benzinár

Infostart

Múlt év őszén a jelenleginél olcsóbb benzinárak mérséklődtek 10-12 forinttal a kormány előrehozott áfacsökkentése miatt. A döntést akkor az Európai Unió pénzügyminiszterei nem tartották jónak, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavai szerint akkoriban fontosabb volt a magyar emberek érdeke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, 2005. szeptember 11.-én, vasárnap, hét hónappal az országgyűlési választások első fordulója előtt mértékletességet kért a MOL-tól.

"Vegyen részt abban, hogy csillapítsuk a világpiaci áraknak a magyar árakban való megjelenését, ha kell, akkor nyereségessége rovására is közreműködjön abban a közös célban, hogy ilyen típusú ársokkok az országot ne érjék el" - mondta a kormányfő.

Tíz hónap, sok forint

Tíz hónappal később, 2006. júliusában a 95-ös benzin átlagos ára 301 forint, de van olyan kút is az országban, ahol 312 forintért lehet a példaként említett üzemanyaghoz jutni.

Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben hivatalos kínai és hongkongi látogatásáról hazaérkezve a Ferihegyi repülőtéren jelentette be, az előző napok konzultációi alapján döntöttek úgy, hogy a kidolgozott forgatókönyvek közül azt választják, amely szerint a 2006. január 1-re bejelentett öt százalékos áfacsökkentést egyes termékeknél, például a benzinnél és a gázolajnál előrehozzák.

Az európai átlag alatt

Az olaj világpiaci árának emelkedése miatt a benzin ára a térség európai uniós tagállami között nagyjából most kiegyenlített. Gyurcsány Ferenc múlt év őszén azonban az egyik legolcsóbb üzemanyagárról beszélt.

"Ezzel a csökkentéssel Magyarország a 25-ök Európájának átlaga alá szorítja Magyarországon a benzinárakat. Nagyságrendben a szlovák és a magyar benzinkúti árak azonosak lesznek" mondta a kormányfő.

"Fontosabb a magyar érdek"

A miniszterelnök 2005. szeptemberében megfontolásra érdemesnek nevezte az EU pénzügyminisztereinek akkori állásfoglalását, amely szerint az adócsökkentés nem jó megoldás a magas üzemanyagárak elleni fellépésként.

Gyurcsány Ferenc tavaly ősszel úgy fogalmazott: "ebben az esetben fontosabb a magyar gazdaság, az emberek érdeke, mint a pénzügyminiszterek által felvetett aggodalom reális magva".

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018